Вціліла Біблія
Рівненщина

На Рівненщині рятувальник виніс із вогню власних маленьких синів

30 січня 2021, 16:20
0
0
Сподобалось?
0

Усе життя чуже майно рятує, а своє у вогні втратив

Зі сльозами на очах прийшла у редакцію «Вісника+К» наша читачка, у недавньому минулому – начальник поштового відділення із села Пітушків Млинівського району Рівненщини Тамара Збирун. На Водохреще, 19 січня, згоріла хата її найстаршого сина Віктора Зубкевича. Щастя, маленьких діточок батьки встигли вихопити з полум’я. За мить все нажите добро стало попелом.

Сонного хлопчика винесли босеньким у ковдрі

Віктор – боєць-рятувальник, працює у Рівному. Хіба раз у житті йому доводилося заходити у палаючі оселі, рятувати чуже майно, людські життя. Та ніколи не думав, що виносити з вогню доведеться найрідніших – своїх синів. Страшно навіть подумати: а якби того дня чоловік був на чергуванні? Немилосердна стихія швидко пожирала стелю, стіни. Поки пожежна машина приїхала, рятувати фактично вже було нічого…

– Я запросила дітей до себе на свято, – згадує Тамара Павлівна. – Вітя з жінкою Катрусею та синочками мали приїхати 19 числа, бо 20-го йому треба було йти на роботу. Аж зранечку, близько шостої, дзвонить невістка: «Мамо, горимо!» Я спитала тільки одне: «А внуки де?»

Той ранок Катерина, певно, не забуде ніколи у житті. Прокинулася від страшного грюкоту у вікна. Це тарабанила сусідка Ліда, з якою живуть під одним дахом (мають хату на два входи). Жінка не своїм голосом кричала:

– Вставайте! Вставайте! Малих будіть!

Як виявилося, загорілося на її половині. Вона раненько прокинулася, тому вчасно помітила біду. Але не своє добро кинулася рятувати, а побігла спасати сусідських дітей. І їй молода сім’я дуже вдячна за це.

– Вам не передати, як це страшно, – каже Катя. – Ми накинули на себе, що зверху було. Старшого, Андрійка, якому шість, ще встигнули взути, а меншого Мішу, як босенький у ліжечку спав, так у ковдру загорнули і винесли надвір.

Невістка за ніч посивіла

Поки їхала на виклик пожежна команда з Острожця, люди кинулися самотужки гасити вогонь. Носили воду відрами і заливали полум’я. До останнього жевріла надія, що вдасться стихію приборкати й врятувати хоч щось з майна. Та вогонь немилосердно пожирав метр за метром. Кажуть, шифер тріщав так, що, здавалося, десь поряд стріляють.

Коли господар зрозумів, що скоро рятувати вже буде нічого, він разом з найменшим братом кинувся у вогняний вир. Згадуючи це, голос Тамари Павлівни тремтить. Розповідає, як побігла до дверей і розставила руки, наче птаха крила. «Не пущу!» – ридала. Та сини не слухали. Вони вскочили у палаючий дім і звідти встигли винести нового холодильника і дитяче ліжечко (бо ж сім’я нещодавно зробила ремонт і придбала техніку). А потім були сльози відчаю щось змінити. Лиш стояли й дивилися, як дім перетворюється на згарище.

– Осталися тільки стіни, – скрушно хитає головою Тамара Павлівна. – Невістка, 26 років їй, мала гарні довгі коси, а за ніч геть посивіла. Син бідкається, шкодує за втраченим. А я їм кажу: «Усе ваше найдорожче лишилося з вами». Бо дітки спаслися.

Підвело пічне опалення

Коли рятувальники загасили полум’я, Віктору тяжко було ступати по тій чорноті, що лишилася від хати, яка ще недавно повнилася любов’ю та дитячим сміхом. Серце краялося. Аж раптом погляд уперся в… книгу. Це була дитяча Біблія, колись подарована йому мамою, тепер її читали його сини. Зворушено взяв до рук – а в ній обгоріла лише палітурка і краї сторінок, не втрачене жодне слово!

Тамара Павлівна принесла Біблію до нас у редакцію, аби показати диво. Відкрила випадкову сторінку – а на ній засяяла веселка. Як символічно! Це знак відродження, атрибут Божої слави.

– Надіємося, є добрі люди, допоможуть дітям відбудуватися. Бо як їм тепер без свого кутка? За кожну гривню скажемо дякую і будемо молитися за ваше здоров’я, – плаче жінка.

Хто має змогу підтримати погорільців, кошти можна переказати на картку ПриватБанку: 5168755444903583 – Зубкевич Катерина Миколаївна.

Тим часом стала відома попередня причина пожежі – несправне пічне опалення у сусідів. Їм теж біда. Запевняють: жодних втручань у роботу системи опалення вони не робили. Люди дуже хороші, порядні. З року в рік грілися й проблем не мали. А ця зима прийшла з такою бідою.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися