Породілля стекла кров’ю на очах у рідних та «духовної акушерки»
Рівненщина

Породілля стекла кров’ю на очах у рідних та «духовної акушерки»

6 лютого 2021, 16:33
0
0
Сподобалось?
0

У Рівному молода жінка померла після домашніх пологів, на які спеціально запросила собі зі столиці «духовну акушерку». Маля народилося живим, а от мама стекла кровʼю і загинула. Медики переконані: якби вчасно викликали професійну допомогу, біди можна було уникнути.

«Духовна акушерка» з Дагестану?

Пологи вдома стають популярними серед молодих жінок, котрі належать до різних культурних течій. Часто закликають до такого «повноцінного возз’єднання з природою» популярні автори в Інтернеті – різні блогери. Хизуються фото та відео, як народжують вдома, у готелі, лісі і просто в прямому ефірі. І спокушають інших довіритися їхнім «духовним помічницям». При цьому ніхто ніколи не знає, що лишається поза кадром, адже в мережу викладається лише гарна картинка. І це іноді коштує довірливим вагітним життя.

Рівнянка Оксана уже мала семирічного сина. Народила його у пологовому будинку у 2013-му. На світ з’явився справжній богатир – заважив 4 кілограми 400 грамів. Коли завагітніла знову, твердо вирішила: цього разу народжуватиме не у медичному закладі, а вдома. На той час вона вже була вегетаріанкою і мала коло знайомих, що «встановлюють тісний контакт з природою» та є противниками офіційної медицини.

Як вдалося розвідати столичним журналістам, мова може йти і про відому «духовну акушерку», яка себе називає Джаміля. Не так давно по телебаченню був шокуючий сюжет про небезпеку домашніх пологів. І в його центрі була Джаміля. Стало відомо, що жінка народилася в Росії, однак має українські корені, мусульманка. Свого часу вона жила у Дагестані, Єгипті та Туреччині. В Україну приїхала у 2016-му, оселилася у приватному будинку поблизу Києва й почала практикувати як «доула».

Радила лід класти на інтимне місце

Так називають осіб, які надають жінкам емоційну, інформаційну, фізичну і побутову підтримку під час вагітності та пологів. Вони супроводжують вагітних (саму чи з партнером) у пологовому будинку. Але поряд завжди має бути медичний персонал. Інакше професійна доула не працює. Джаміля ж їздила на домашні пологи без медиків.

У соцмережах про себе повідомляла, що народила сімох дітей, але виховує п’ятьох. А приватно допомогла з’явитися на світ не менш як тисячі. Серед її клієнтів, кажуть, були відомі зірки. Наприклад, Саша Звєрєва (російська співачка, у минулому – солістка групи «Демо») та українська блогерка Софія Стужук, яка заявляла про перебільшення впливу коронавірусу, а потім через ковід втратила чоловіка.

Дехто зізнається: свої послуги Джаміля оцінювала у… дві тисячі доларів. Хоч сама вона під час спілкування з вагітними запевняла, що усе залежить від «складності ведення клієнта та самих пологів». У її «пораднику» медики знайшли шокуючі поради, які не тільки жодної користі хворому не принесуть, а ще й можуть фатально вплинути на стан здоров’я. Зокрема при матковій кровотечі «духовна акушерка» радила класти лід на… інтимне місце. Нещодавно Джаміля зареєструвалася як приватний підприємець з правом надання консультацій з приводу здоров’я. «Я супроводжую пологи і в разі чого вмію надати першу медичну допомогу», – запевняла вона. Хоч медичної освіти не має.

У тілі помираючої не залишилося... жодної краплі крові

Родина померлої жінки не хоче спілкуватися з журналістами. Їхнє горе страшне, і, певно, немає слів, які могли б його розрадити. Тільки час зможе пом’якшити біль. Попереду в родини багато випробувань, адже без мами зростатимуть двоє діток. І сум через це безмежний. Тому медики ще і ще звертають увагу інших породіль, які думають про домашні пологи, усе зважити. Адже ризики колосальні. Лікарі впевнені: якби Оксана народжувала у пологовому будинку, її смерті можна було б запобігти.

– За останні двадцять років у нашому пологовому будинку не було жодного випадку, щоб породілля померла саме від акушерської кровотечі, – каже головний лікар «Пологового будинку» Рівненської міської ради Світлана Муравська.

Світлані Іванівні непросто коментувати цей страшний випадок. Звістка про те, що швидка везе жінку в агонуючому стані (а це фактично вже труп), застала її вдома, адже був вечір. Тиск породіллі – 40/0, серцебиття поодиноке (два удари на 10 секунд), аналізи взяти не вдалося...

Розуміла, що надії запустити порожнє через крововтрату серце немає, та з колегами робили усе можливе й неможливе, аби повернути молоду жінку до життя. 50 хвилин безсило боролися зі смертю. Та, на жаль, не перемогли. Адже у жилах пацієнтки не було ні краплі крові! З таким випадком команда рівненських медиків зіштовхнулася вперше.

– У медицині існує поняття: золота година і платинові 10 хвилин на допомогу при акушерській кровотечі, – каже лікар. – Якби ж відразу до жінки викликали швидку, вона мала б шанси вижити. Не раз так стається, що породіллі народжують вдома через стрімкі пологи, проте їх за лічені хвилини привозять у медзаклад. А тут чекали понад три години.

Жінка сама не хотіла, щоб її рятували

Чому так сталося? Сьогодні відповідь на це запитання знайти важко. Але точно вини медиків у трагічному фіналі цих пологів немає. Коли Оксана на 34-му тижні вагітності прийшла у жіночу консультацію, під серцем вже билося велике дитя. Жінка здала деякі аналізи, під час яких у неї виявили анемію. Від лікування та подальшого обстеження вона відмовилася, заявивши: народжуватиме вдома. Як не намагалися лікарі переконати вагітну звернутися по професійну медичну допомогу, та все було марно.

Пологи в Оксани почалися вдома. Поряд були чоловік, сестра і «духовна акушерка». За який час на світ з’явилося немовля, невідомо. Але плацента ніяк не відходила. Маля плакало, а мама втрачала кров, сподіваючись, що ось-ось все буде добре. Однак минав час, та кровотеча не спинялася. Як пізніше повідомив правоохоронцям чоловік Оксани, жінка втратила близько п’яти літрів! У голові не вкладається, як можна було спокійно спостерігати за цим.

– Чому одразу не викликали швидку? Бо цього не хотіла породілля, – прокоментував заступник начальника Головного управління Національної поліції у Рівненській області Олександр Панасюк. – Вона сподівалася, що впорається власними силами. І чоловік її підтримав.

Тільки коли жінка уже фактично вмерла, рідні набрали «103». Тепер під слідство потраплять усі учасники домашніх пологів, що призвели до смерті. Їм світить до п’яти років ув’язнення.

Тим часом Оксану поховали. А її новонароджений синочок досі перебуває у лікарні. Хлопчик народився великий, вагою 4570 грамів. Маля помістили у відділення дитячої реанімації.

– Ми скорбимо разом з родиною, що втратили молоду та здорову жінку, – каже Світлана Муравська.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися