Людмила ЛЕОНОВА
Рівненщина

Онук рівненських князів знімав весілля принца Гаррі

21 лютого 2021, 13:30
0
0
Сподобалось?
0


Справжнім відкриттям стало недавнє оприлюднення унікальних фактів рівненським істориком-архівістом Людмилою Леоновою. Вона знайшла документ, який проливає світло на місце можливого останнього спочинку великої княжої родини Любомирських. Правили містом 200 років

Пані Людмила за плечима має Московський історико-архівний інститут та понад 40 років праці у Рівненському обласному архіві! Дарма, що зараз посада не зобов’язує її працювати з давніми документами, проте бажання відшукати незвідане перемагає. Має власний записник, в який за роки роботи з архівними паперами занотовувала найцікавіші моменти та номери справ, до яких хотіла би повернутися згодом. Одна з таких –  перепоховання князів Любомирських.

– Я давно цікавлюся історією власників нашого міста, – розповідає Людмила Леонова, яка нині очолює відділ використання інформації та документів Державного архіву Рівненської області. – Й неодноразово виявляла цікаві документи з життя династії Любомирських. Ці князі володіли Рівним впродовж двох століть – з 1723-го, коли придбали його, й по 1939 рік. І лишили по собі гарний слід. Тут започаткували гімназію, яка відкривала учням шлях у світові університети, привезли сюди електрику.

Про кожного із семи правителів пані Людмила може розповідати годинами. Але особливу увагу акцентує на житті останнього власника – Адама. Він якийсь час проживав у Європі, все ж наважився повернутися до Рівного, коли тут панувала радянська влада. Оселився неподалік власного маєтку й чекав, як-то кажуть, кращих часів. Та його заарештували. Невдовзі Адам Любомирський помер у в’язниці (його дружині вдалося виїхати у Францію, де вона дожила до 2004 року). Де його поховали, невідомо.

– Довгий час науковці не знали й де останки предків Адама. Свого часу вони покоїлися у підземеллі нашого костелу. Та коли святиню закрили, винесли звідти й надгробки, – ділиться спогадами пані Людмила. – І от одного разу мені до рук потрапило рішення міськвиконкому за 1961 рік про перепоховання останків з рівненського костелу. Нещодавно я його вирішила підняти, аби перечитати.

Клієнти – голлівудські зірки

Алекс ЛЮБОМИРСЬКИЙ

 Людмила Анатоліївна не лише виявила вказівку на місце, де зобов’язали перепоховати князів, а й прізвища та імена дев’яти з одинадцяти упокоєних!

– Це справді унікально, – каже жінка. – Адже в акті вказано, що перепоховано як кількох власників Рівного, так і їхніх дружин та дітей, які вмирали малими. А ще вразило, наскільки у 60-ті роки хотіли стерти людську пам’ять. Аби ніхто не зміг вшанувати князів, їхні домовини під землю опустили разом з надгробками. Ще є люди, які пам’ятають, як виносили труни з костелу. Плачуть. Бо досі думали, що останки викинули на смітник. А виявилося, що у книзі записів поховань і перепоховань «Дубенського кладовища» є згадка про ці події 1961 року!

До речі, серед захоронених є й велика любов національного героя Польщі Тадеуша Костюшка. Це Людвика Сосновська, дружина Юзефа Любомирського – третього власника Рівного. За нею Костюшко двічі приїжджав до цього міста. Але далі їхні шляхи розійшлися.

Сьогодні у світі відомі нащадки магнатів Любомирських. Серед них – онук Адама, останнього власника Рівного, Алекс Любомирський. Він проживає у Нью-Йорку (США) і є знаменитим фотографом, перед камерою якого позують такі зірки як Ума Турман, Вікторія Бекхем, Дженніфер Еністон, Бейонсе, Дженніфер Лопес, Демі Мур, Ніколь Кідман та Брітні Спірс. Одна з найповажніших церемоній, яку побачив світ очима Алекса через знімки, було весілля британської королівської сім’ї принца Гаррі та Меган Маркл.

– Його батько народився у Рівному. На жаль, він уже помер. А от із самим Алексом, наскільки мені відомо, уже зв’язалися і запросили в Україну.

Наталія КРАВЧУК



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися