Директорів шкіл на Рівненщині підозрюють у розтраті 2 мільйонів
Рівненщина

Директорів шкіл на Рівненщині підозрюють у розтраті 2 мільйонів

25 лютого 2021, 21:08
0
0
Сподобалось?
0

На Рівненщині перевіряють директорів шкіл - троє вже очікують суду.

Про це пише Суспільне.

Директорка Даничівської школи пояснює, через яке саме обладнання у правоохоронців виникли до неї питання. У грудні 19-го року пані Наталія погодилася провести до школи інтернет за майже двісті тисяч гривень.

"Це пояснювалося, що кабель тягнувся, виконувалися земляні роботи. І вони увійшли в суму кабеля. Є група централізованого обслуговування, які є фахівці і нас завірили, що все нормально. Ми раділи з того, що буде інтернет. Бо на сьогоднішній день школа без нього буде несучасною", – розповіла директорка Даничівського НВК Наталія Міськевич.

Правоохоронці вивчили ринкові ціни. За словами заступника керівника обласної поліції, держава заплатила у двісті разів більше.

"Розпорядником бюджетних коштів є посадові особи, на рахунку яких вони знаходяться. Вони досліджують цінову політику і проводять відповідні або тендерні закупівлі, або якісь інші. Особи вчинили службову недбалість шляхом недослідження цінової політики і закупівлі мережевого обладнання по завищених цінах", – прокоментував заступник начальника Нацполіції області Олександр Панасюк.

Загалом обладнання придбали 12 шкіл колишнього Корецького району. Слідчі побачили в ситуації організовані дії злочинної групи освітян. За версією поліції, державі завдали збитків на понад два мільйони гривень.

Трьом директорам вже вручили обвинувальні акти.

"Мене звинувачують у службовій недбалості, бо у Щекининську ЗОШ, зараз це гімназія, був підключений інтернет у 2019 році. Аудиторська експертиза показала, що мною завдана шкода на суму 195 тисяч 769 гривень 80 копійок. А саме були закуплені кабелі за завищеними цінами і модем", – каже директорка Щекичинської гімназії Ольга Штогун.

Директорка Великоклецької школи підписалась під зверненням до голови райдержадміністрації. Педагоги звинувачують колишню начальницю районного відділу освіти Оксану Форсюк. Мовляв, вона тиснула на директорів, аби ті підписали договори. І ознайомитися з цінами та умовами ніхто не встиг.

"Ці договори були вже готові і ми їх підписували, директори, особисто я, як керівник закладу. Тому що ці договори готувала фірма "ДАН" і ми вже підписували ці договори з мокрими печатками. І нам постійно говорили в бухгалтерії, що якщо ми не використаємо ці кошти, то вони будуть забрані назад, кошти пропадуть, інтернету не буде", – розповіла директорка Великоклецківського НВК Любов Літвінчук.

Роботи виконувала рівненська фірма "ДАН". Суспільному пояснили, що прокоментувати ситуацію може лише керівник, якого немає на місці. Журналісти залишили контакти представникам фірми, але ніхто не перетелефонував.

Колишня керівниця райосвіти з літа минулого року працює директоркою школи у Великих Межирічах. Вона пояснює закупівлю обладнання бажанням забезпечити заклади освіти інтернетом, якого в багатьох школах не було.

"Змушувати – я нікого не змушувала, по-перше. Не примушувала і цього ніхто не робив. Кожен керівник укладав угоду сам. Керівники є юридичними особами. Я не звинувачую ні в якому випадку керівників закладів. Ми ж не звернулися до зубного лікаря чи до медиків, щоб підводили інтернет, ми зверталися до фахівців", – розповіла колишня начальниця районного відділу освіти Оксана Форсюк.

Аби дізнатися позицію обласного управління освіти, Суспільне звернулося до його очільника Петра Коржевського. Він пояснив, що у п'ятницю, 26 лютого, поспілкується з причетними і лише після цього зможе озвучити висновки. Зазначимо, що на цю посаду пан Коржевський прийшов уже після того, як розвивалась історія із проведенням інтернету в школи.










Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися