Дмитрик МІШАЛКІН з мамою
Рівненщина

Незрячий хлопчик з Вінниччини на 8 березня заспівав пісню про маму

8 березня 2021, 16:05
0
1
Сподобалось?
1

На прикладі Світлани Мішалкіної із села Корделівка Калинівської територіальної громади Хмільницького району на Вінниччині ще раз підтверджується істина – материнська любов творить дива. Її 10-річний син Дмитрик, який втратив зір, вже переміг у дев’яти творчих турнірах. З піснею «Нам потрібен мир» він став призером Міжнародного дитячого музичного онлайн-конкурсу «Різдвяні зірки» у Берліні, у якому брали участь маленькі співаки зі США, Польщі, Чехії, Ізраїлю, Білорусі і Молдови.

Після народження осліп

Світлана Мішалкіна розповідає, що Дмитрик народився у квітні 2010 року. Пологи були передчасними і важкими. Дитинка важила всього 1100 грамів. Хлопчика, який не міг самостійно дихати, два місяці рятували у реанімації столичної клініки «Охматдит». Поступово виходили, але сталася інша біда – почалося відшарування сітківки очей, і Дмитрик став незрячим. Щоб повернути йому зір, бригада хірургів на чолі з головним дитячим офтальмологом України Юрієм Баріновим зробила шість дуже складних операцій. 

– Після цього нас медики приголомшили – дитина буде незряча, – пригадує пані Світлана. – Ми з чоловіком не знали, що робити і як далі жити. Хвилини відчаю і безнадії минули. Коли перестала задавати питання, чому це сталося саме з моїм хлопчиком, тоді усвідомила – потрібно його адаптувати й розвивати. У нас жвава й весела дитина, яка потребує уваги та любові. Поки відклали хірургічні операції. Нехай Діма підросте, медицина стрімко розвивається, технології удосконалюються. Ми не втрачаємо надії і віримо, що наш хлопчик побачить цей прекрасний і яскравий світ. Хоча б одне око йому врятувати…

Дитинство на слух і на дотик

За словами мами, їхній синочок змалечку любить музику. Оскільки він не бачить, то, аби не відчував, що нікого немає поряд, вона постійно включала класику: твори Шопена, Баха, Штрауса, Моцарта. Пані Світлана переконана: завдяки цьому сформувалися мистецькі вподобання сина, який з трьох років наспівував різні мелодії, а згодом став повторювати пісні, які йому подобалися.

Зараз Дмитрик – третьокласник спеціалізованої школи для незрячих діток у селі Самгородок. Навчився читати шрифтом Брайля і вивчає англійську мову. 

– Це просто чудовий заклад, справжня школа радості, – захоплено розповідає мама. – Хочу подякувати директору Павлові Паламарчуку та всім працівникам за турботу, людяність і терпіння до особливих діток. Я б сама не впоралася. Крім уроків, Діма у Самгородку вчиться грати на баяні на слух, у перспективі хочемо спробувати фортепіано. Ми також займаємося вокалом у Калинівці в музичній школі з концертмейстером Олександром Рожанським. До коронавірусу їздили у Вінницю в реабілітаційний центр на плавання в басейні.

У їхній сім’ї гроші заробляє чоловік Олександр. Він працює у будівельній компанії й постійно у тривалих відрядженнях. А пані Світлана, яка за спеціальністю технолог харчового виробництва, опікується Дмитриком.  

– Переживаю і молюся за обох синів, – продовжує жінка. – Наш старший – Богдан – дуже хотів стати військовим, захисником України. Щойно йому виповнилося 18 років, підписав контракт і зараз служить у морській піхоті.

Син співає, і не бачить маминої радості

Вперше свої творчі здібності маленький талант із подільського села спробував у Міжнародному конкурсі юних артистів «Театр в піжамі». Журі, до складу якого входили музиканти з України, Польщі, Аргентини, Італії та Ізраїлю, присудило Дмитрику перше місце. Викладачка вокалу Калинівської дитячої музичної школи Тетяна Щур переконана: її вихованець дуже обдарований, адже має абсолютний музичний слух, гарний голос і найкраще виконує ліричні пісні. За її словами, у творчих досягненнях хлопчика велика заслуга його батьків. Вони вкладають у нього свою любов, допомагають і підтримують.

Жоден концерт у селі не відбувається без участі Дмитрика, якого називають «корделівським соловейком». Найкращий подарунок для Світлани Мішалкіної – пісня, яку 8 березня виконав на концерті її здібний син. Хоча хлопчик не бачить щасливої маминої усмішки, але всім серцем відчуває її безмежну любов.

Кость ГАРБАРЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися