Андрій СЛЮСАРЕНКО і його незвичний дім
Рівненщина

Рівнянин будує хату у формі м’яча

14 березня 2021, 18:13
0
0
Сподобалось?
0


Неподалік Рівного, у селі Радиславка, з’явився незвичний будинок. Сусіди довго придивлялися, що ж саме господарі зводять за вікном. Бо не заливали фундамент й не виводили несучі стіни. Аж раптом перед очима виріс дім, схожий на м’яч!

Витрати при будівництві менші на третину

Задумав звести оригінальне житло для своєї сім’ї рівнянин Андрій Слюсаренко. Він – математик за освітою, закінчив Національний університет водного господарства та природокористування. Тож, перш ніж взятися за будівництво, прорахував безліч варіантів. І зупинився з дружиною на проєкті «геокупол».

– Основна ідея – створити легкодоступне й незалежне житло. Щоб було не надто затратно при будівництві, й потім на життя сім’ї не впливали тарифи на світло, газ чи воду, – розповідає Андрій. – Конструкція нагадує футбольний м’яч, створений з трикутників. Вона має надзвичайно велику міцність і довговічність, витримує серйозні навантаження.

Чоловік запевняє: переваг такої форми споруди багато. Найперша – економічна вигода.

– З математичної точки зору, куля має найменшу площу поверхні при тому ж об’ємі приміщення. Фактично увесь наш будинок – це суцільний дах. Отож, не потрібно думати про фасад. За рахунок того, що зрізані кути, менше потрібно матеріалів під час будівництва. Та й опалювати такий дім значно дешевше, він добре обдувається вітром, йде значно менша тепловтрата, ніж у споруд зі звичайними стінами, – пояснює. – Для нього не потрібен дороговартісний фундамент.

За приблизними підрахунками, тільки витрати на будівництво, порівняно з традиційною хатою такої ж площі, зменшуються на третину! При сьогоднішніх цінах на матеріали це величезна економія.

«Стіна»-вітраж

– Важливо, що конструкція будинку «гнучка» – її можна зробити будь-якого розміру: маленькою чи великою, – наголошує Андрій. – Наш дім має радіус шість метрів, площу – близько ста квадратів. Для сім’ї цілком достатньо. Головна його особливість – дворівнева кухня-студія, яка не має звичайної стелі, бо над головою – купол з віконечками.

В іншій частині на другий поверх ведуть сходи. А там – «стіна»-вітраж і обідній столик. Як у ресторані під відкритим небом! Можна сидіти, смакувати стравами і насолоджуватися краєвидами за вікном.

Сім’я ще добудовує дім своєї мрії. Обов’язково розпланують дизайн подвір’я, аби біля хати була краса. А поки облаштовують «підземний» поверх, у якому мають поміститися усі господарські приміщення, погріб  і навіть невеличка лазня. На дашку при вході будуть сонячні батареї, аби будинок сам себе забезпечував електроенергією.

Проходячи повз, люди дивуються, бо здалеку дім виглядає дуже незвично. Постійно розпитують в Андрія, ну чому ж все-таки його хата кругла? Він відповідає:

– Ми усі вийшли з «круглого дому» – з маминого живота. Це створено самою природою.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися