Волонтерка на інвалідному візку стала лялькою Барбі з синьо-жовтим прапором
Рівненщина

Волонтерка на інвалідному візку стала лялькою Барбі з синьо-жовтим прапором

25 квітня 2021, 09:53
0
0
Сподобалось?
0

Про цю героїчну жінку «Вісник+К» розповідав читачам не раз. 19-річна волонтерка Яна Зінкевич з Рівного створила медичний батальйон «Госпітальєри». У перші місяці війни вона власноруч витягла з-під обстрілів та врятувала не менше двох сотень бійців! Бійці ж її батальйону – вже понад три тисячі поранених. Коли нещасний випадок забрав у Яни можливість ходити, вона не впала у відчай: на інвалідному візку народила дитину і стала… лялькою Барбі, щоб надихати інших!

Вижила й завагітніла попри невтішні прогнози лікарів

До війни Яна мріяла стати лікарем – готувалася до вступу у Львівський медичний університет. Однак, як тільки ворог став грабастати нашу землю на Сході, записалась у медики-добровольці. За героїзмом цієї тендітної дівчини спостерігала вся країна. Там, де було найважче, завжди з’являлася Яна та її батальйон «Госпітальєри». Боролася за кожного: і легко пораненого, і важко скаліченого, і того, хто був на волосині від смерті. Нею захоплювалися, її боготворили, бо часто робила, здавалося б, неможливе.

На фронті дівчина зустріла і своє кохання – добровольця «Правого сектора» Максима Корабльова. Стали разом возити поранених. Під час одного рейсу на світанку авто «Госпітальєрів» злетіло з дороги і кілька разів перекинулося. Яна зазнала травм, фактично, несумісних з життям. Переламаний хребет, розтрощена ключиця, побиті внутрішні органи… Надії на порятунок лікарі не давали.

Але дівчина так хотіла жити! І після низки важких операцій таки почала одужувати. Хоч на ноги не стала. Відтоді пересіла на інвалідний візок. Та волонтерську роботу не покинула.

Яким здивуванням була для усіх новина: «Яна Зінкевич вагітна!» Сталося справжнє диво, адже невтішні діагнози могли поставити хрест на її материнстві. І хоч як важко не доводилося молодій жінці виношувати крихітку, вона ні на мить не сумнівалася, що буде народжувати. Навіть якщо коханий Максим не одружиться, адже пропозицію руки та серця він робити не поспішав.

Донечці дала позивний «Зефірка»

Усе ж весілля відбулося, і за ним з трепетом біля екранів спостерігали тисячі українців. Як молодята їхали до шлюбу в реанімобілі, як міський голова Дніпра стелив їм свій піджак як рушник, як закохані обмінювалися обручками. Від зворушення на очі наверталися сльози. Незнайомі люди щиро раділи, що волонтерка, яка так багато зробила добра для інших, нарешті отримала великий подарунок від долі. Та коли на світ з’явилася маленька Богданочка, усі пережили шок та розчарування: чоловік Яну… покинув. І знову весь світ для неї перевернувся з ніг на голову – наче вкотре перекидалася в машині у тій страшній аварії, що мало не забрала життя. Але й це випробування витримала. Коли журналісти запитували, чи ображається на Максима, вона відповідала, що його не засуджує.

А Богданка росте. І як донька героїчного бійця давно має свій позивний.

– Ми обрали для неї «Зефірка», – розповіла Яна Зінкевич. – Бо така ж м’якенька і солодка.

Сьогодні Яна Зінкевич має кілька поважних нагород. І пам’ятний знак «За воїнську доблесть», і ордени «За заслуги» ІІІ ступеня, «За спасіння життя», «Народний Герой України»… А нещодавно стала ще й моделлю! Саме її образ надихнув художницю Анастасію Недолуженко у межах проєкту «Barbie: Пані України». Яну Зінкевич поставила в один ряд з княгинею Ольгою та Лесею Українкою. Точніше, посадила – адже, як і у житті, лялька-Яна теж на інвалідному візку.

– Колись я мріяла про нову ляльку Barbie, а тепер стала нею, – написала волонтерка на своїй сторінці у «Фейсбуку». – Майстриня перевершила усі очікування, ще й вручила «моїй» ляльці синьо-жовтий прапор! Усе як насправді.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися