Відкриття школи 1 вересня 2011 року
Рівненщина

Як «Вісник+К» будував школу у Мульчицях

24 квітня 2021, 15:39
0
0
Сподобалось?
0

Ця історія розпочалася з телефонного дзвінка до редакції у березні 2010 року. Нас наполегливо просили приїхати у село Мульчиці Володимирецького району (нині Вараська громада Рівненської області): «Більше не будемо терпіти і мовчати. Стара будівля, у якій навчається 500 дітей, може обрушитися на голови учням та вчителям. Тож наша газета першою на всю Україну написала про аварійне приміщення, підняла інформаційну хвилю і «заварила кашу». І вже через 18 місяців нас запросили на урочисте відкриття нової школи.

Тоді, у березні 2010-го, ми написали про аварійний стан будівлі у відділеному поліському селі: підперті стовпами стелі у класах, прогнила і залатана підлога. У відповідь на багаторазові звернення у всі можливі державні інстанції люди отримували лише відписки. Газету «Вісник+К» з матеріалом та фотографіями відправили в адміністрацію президента, у Кабінет Міністрів, керівникам обласної влади. Селяни вже готувалися до радикального кроку і в ультимативній формі заявили: «Не пустимо дітей на уроки». Щоб зняти напругу, в Мульчицях побував тодішній голова Рівненської обласної державної адміністрації Василь Берташ. Він на власні очі побачив жахливий стан школи, йому на голову падала штукатурка. Губернатор публічно заявив, що в селі збудують нове сучасне приміщення. Треба віддати належне чиновнику, який свою обіцянку виконав.

Це будівництво стало рекордним за своїми темпами. Неймовірно, але за три місяці таки спорудили школу. І першого вересня 2011 року у Мульчицях був престольний празник. На учнів та педагогів чекало новеньке двоповерхове приміщення під червоним дахом. Будівельники у саду обладнали дитячі та спортивні майданчики, розбили газони і висадили туї. У світлих просторих класах поставили новенькі меблі, обладнали сучасний компʼютерний кабінет. У переході між молодшими та старшими класами розмістили велику їдальню та харчоблок, санвузли й умивальники. Тоді були урочисті промови, подяки і подарунки від районної та обласної влади, а також від найближчих сусідів – Рівненської атомної станції, адже село розташоване у 30-кілометровій зоні АЕС.

Звичайно, у своїх виступах рівненські начальники на відкритті не згадували газету «Вісник+К», але нам цього і не потрібно. Найголовніше, що учні отримали новеньку школу. Люди в Мульчицях про це і так памʼятають та нам довіряють. Адже майже 250 жителів передплачують наш тижневик і понад 100 – журнал «Люди і долі».

Як розповів директор мульчицької школи Олександр Ярута, нині тут навчається 547 учнів, і їхня кількість постійно зростає. За 10 літ з часу відкриття нового приміщення у них було 415 випускників, які здобули освіту в комфортних умовах. 

Кость ГАРБАРЧУК, Рівненська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися