Отець Василь ПАРФАНЮК
Рівненщина

На Рівненщині на зрубі берези з’явилося розпʼяття з образом Христа

2 травня 2021, 13:12
0
0
Сподобалось?
0

Незвичну реліквію мають у своїх хатах багато жителів села Вербень Дубенського району (колишнього Демидівського) Рівненщини. А саме – шматки дерева із зображеним на ньому розп’яттям Христа.

У село їхали паломники

Як розповів настоятель місцевого храму Успіння Божої Матері отець Василь Парфанюк, незвичне зображення на зрізаному дереві побачили лісівники навесні 2014 року. Вони розчищали ділянку від старих дерев, і коли зрізали піввікову березу, то ахнули: на зрубі був хрест. І не простий – а ціле розп’яття з фігурою Христа. Якщо придивитися, можна розгледіти голову, ноги й руки. І на пеньку таке ж зображення залишилось. 

– Стовбур тієї берези розпиляли на кругляки. Хто звертався – всі отримали. Люди зберігають їх як реліквію на почесному місці. Один є в церкві, один у мене вдома, – розповідає отець Василь. – А стовбур у лісі одразу накрили. Туди люди стали приїжджати, молитися. Не тільки з навколишніх сіл, а й з Волині, Львівщини. Вірили, що він має цілющу силу. Зараз його вже немає – не зберігся.

– Були факти, що дерево комусь допомогло? – запитую.

– Таких нам не відомо. Хрест – це терпіння, страждання, випробування. І їх у 2014 році мало не тільки наше село, а й уся Україна. Люди були стривожені, в хати приносили повістки. Всі чоловіки, яких з нашого села мобілізували, повернулися живі-здорові. Правда, через рік після виявлення розп’яття на зрізі берези у нас сталася страшна аварія. Їхали мати із сином, і машина перекинулася. Молодий чоловік загинув, а мама з переламаним хребтом років зо два пролежала на витяжці. У них в хаті також був кругляк із розп’яттям. 

Святі лики являлися напередодні випробувань

Треба сказати, що на деревах лик Христа чи Матері Божої трапляється досить часто. Усе почалося, мабуть, з Грушева Яворівського району Львівщини. Там 26 квітня 1987 року, якраз на річницю Чорнобильської катастрофи, місцеві жителі побачили Матір Божу біля своєї старої церкви, закритої радянською владою, а в дуплі верби знайшли святу воду.

У 2013 році у Стрию Львівської області люди побачили образ Матері Божої на дереві в парку. Інтерес до цього дива був такий великий, що інспекторам ДАІ довелося змінити рух у місті, щоб пропустити усі автівки з прочанами.

Люди віритять, що такі появи обрисів Христа чи Богородиці є знаковими і про щось попереджають. Недарма найбільше таких знаків з’являлося у 2013–2014 роках, коли в країні був Майдан, розпочиналася війна.  

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися