на Рівненщині онуки загинули через дідову вибухівку
Рівненщина

на Рівненщині онуки загинули через дідову вибухівку

19 липня 2021, 16:00
0
0
Сподобалось?
0

У Рівному суд присудив чоловікові 11 років в’язниці за вбивство двох онуків, виготовлення і зберігання вибухівки. Йдеться про Миколу Середюка із селища Смига Дубенського району. Його дружина і сестра з вироком не згідні.

Ця історія наробила галасу два роки тому. У липні 2019-го в селищі Смига 11-річна дівчинка і 13-річний хлопчик, які були онуками дружини Миколи Середюка, прийшли у гості до бабусі. Господаря на той момент не було вдома. Діти відкрили металевий сейф, що стояв у майстерні чоловік, і знайшли там коробку з вибуховим пристроєм. 13-річному Олегу розірвало верхню частину тіла, а сестрі відірвало ногу. Дівчинка ще деякий час була живою, але до приїзду медиків померла. У господарстві виявили більше тисячі вибухонебезпечних предметів. Звідки вони взялися?

З’ясувалося, що Микола був «чорним археологом»: він збирав по лісах та на полігонах нерозірвані міни і снаряди, розбирав їх і здавав на металобрухт. У поліції повідомили, що з 2002-го по 2014-й чоловіка чотири рази притягували до кримінальної відповідальності за незаконне поводження з боєприпасами. Тричі давали умовний термін і один раз він потрапив під амністію. Та це не зупинило жителя Смиги.

У 2017 році Миколу Середюка пограбували. Він вирішив «розібратися» зі злодіями по-своєму: зробив і розставив по господарству чотири саморобні міни-пастки. І, за версією слідства, саме в одну з них і потрапили діти.

Проте в суді 61-річний Микола Середюк заявив, що його пастки не такі потужні і нікого не могли вбити. За його версією, діти, можливо, мали якусь вибухівку із собою, яка й здетонувала. Небезпечний предмет 13-річний Олег міг знайти на полігоні.

Втім, колегія суддів визнала Миколу Середюка винним в умисному вбивстві двох дітей, незаконному поводженні з вибухівкою та виготовленні вибухових речовин. Оскільки чоловік майже два роки з моменту затримання перебував під вартою у слідчому ізоляторі, де один проведений день прирівнюється до двох, фактично він відбув з присудженого йому 11-річного терміну вже 4 роки.

Цей вирок сестрі й дружині обвинуваченого видався надто суворим. Вони кажуть, що Микола – психічно хвора людина. Хоч медико-криміналістична експертиза визнала чоловіка осудним.

«Ми не згідні з тим, що стільки років дали йому. Бо діти йому простили все і теж сказали, щоб не позбавляли його волі, а дали умовне. Він любив малих і гроші їм завжди давав», – каже бабуся загиблих онуків Галина. Жінки подаватимуть на апеляцію.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися