Валентина ЯРМОЛЕНКО
Рівненщина

88-річна мешканка Рівненщини розповіла, як фото сім’ї врятувало її батька на війні

29 серпня 2021, 14:15
0
0
Сподобалось?
0

У 88-річної жительки села Боремель Дубенського району Валентини Ярмоленко зберігається родинний знімок, на якому чотири дівчинки і молода красива жінка. Зі зворотного боку підпис: «Сім’я Загоруйко: мама Варвара, дочки Марія, Софія, Ліда, Тіна. 1937 рік».

Найбільша радість дитинства – батько вернувся з фронту живим

– Це наша сімейна реліквія, яку тато брав із собою на фронт, – розповідає пані Валентина. – На цьому знімку серед чотирьох сестер – я наймолодша. Мене змалечку називали Тіна, тому так і підписано. Жили ми небагато, нас батьки виховували чемними і роботящими. Треба було тиждень слухатися, старатися і заслужити, щоб мама у неділю взяла із собою у церкву на службу Божу. Якось ми поверталися після літургії додому і зайшли до місцевого єврея-фотографа. Тоді навіть ніхто не міг подумати, що ця світлина стане татовим оберегом і врятує йому життя.

Жінка розповідає, що її батька Степана Загоруйка мобілізували у радянську армію навесні 1944 року. Він воював у Прибалтиці, брав Берлін. Повернувся з війни аж у вересні 1945-го. Рідні уже й не сподівалися. Бо листи від Степана довго не приходили.

– Я саме була у четвертому класі, – пригадує бабуся. – Мене викликають з уроку і кажуть: «Тіно, твій тато з війни приїхав!» Це була найбільша радість мого дитинства. Думала, що серце вискочить. Тоді не у всіх дітей батьки повернулися живими додому. Багато родин отримали похоронки. Прийшли ми до хати, обступили з усіх боків батька, а він виймає цей знімок у рамочці під склом і каже: «Ото ви всі були зі мною на фронті в окопах. Оберігали мене від куль і захищали. Я тримав ваш знімок біля серця». Тато привіз стару шинель, а оскільки я була його улюбленицею, то мені з неї пошили добротне пальто. Довго його носила.

Зліва направо: Валентина, Ліда, Софія, Марія з мамою Варварою

З чотирьох сестер одна зосталася

Пані Валентина тримає у руках сімейну реліквію і розповідає, як склалася доля усіх чотирьох доньок фронтовика Степана Загоруйка.

– На цій фотографії біля мами Варвари стоїть найстарша наша сестра Марія. Вона 1926 року народження. То вам словами не передати, скільки всього їй довелося пережити і яких страждань зазнати, – пригадує Валентина Степанівна. – Тато вже воював, і якось до нас зайшла знайома жіночка й каже: «Маню, ти повинна занести грипса повстанцям. Якщо цього не зробиш, то хата піде з димом і військово-польовий суд». Хіба у неї був вибір? Вона виконала завдання, але хтось доніс. У грудні 1944-го до нас додому прийшли чекісти і забрали сестру. То спочатку Марію тримали у Демидівці, звідки перевели у тюрму в Дубно – там страшно її катували. Засудили на 15 літ каторжних робіт і відправили у норильські табори у Красноярський край. Сестра була на каторзі 9 років 9 місяців і 9 днів. Після заслання Марія вийшла заміж за репресованого москвича Бориса Захарова. У 1972-му вона з чоловіком повернулася в Україну, купили хату в Боремлі – недалеко від нас. Померла у 1990-му, так і не доживши до незалежності України.

На знімку біля Марії молодша від неї на два роки їхня сестра Софія. Пані Валентина розповідає, що Соня жила у Боремлі. Вийшла заміж, народила дочку. Але захворіла і померла дуже молодою – у 1964-му.

Вже минуло 40 літ, як немає на світі їхньої третьої сестри Ліди. Вона була замужем, мала одного сина. Він живе у Каневі. Але рідну тітку не забуває.

– Ото з чотирьох сестер одна я зосталася на світі, – продовжує бабуся Тіна. – Бог дав мені довгий вік. Дивлюся на це фото і дивуюся – як швидко минуло життя. Після війни закінчила Луцьке пед­училище. Направили мене у Локачі, рік там працювала, а потім попросилася в село. У Дорогиничах познайомилася з Іваном Ярмоленком. Він родом з Київщини. Ми побралися у 1958 році. Згодом переїхали в Боремель і тут вчили діток. Уже 14 літ як я вдова. У нас був син, три роки тому помер. Мене кожного тижня провідує внук Богдан з Луцька.

Кость ГАРБАРЧУ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися