Сергій СОЛДАТКІН
Рівненщина

Повстанці їли смажених жаб, а страви приправляли попелом

17 жовтня 2021, 16:00
0
0
Сподобалось?
0

На Рівненщині у колишній Здолбунівській в’язниці, де зараз розміщений краєзнавчий музей, відтворили страви, які колись готували у лісах вояки УПА. За розробку меню погодився взятися Сергій Солдаткін, який входить до рейтингу найкращих шеф-кухарів України. Він – співзасновник історико-кулінарного проєкту «Я – Історія». Для повної достовірності команда співпрацювала з істориком Олегом Тищенком, автором книги «Гурби: квітень 1944-го».

Харчуванню у лавах УПА відводили важливу роль. Серед переліку необхідних для заготівлі продуктів були жири («товщі»), м’ясо, горох, квасоля, каші, сіль, городина та зернові. Також припасали сушені овочі та сухий сир, чорниці, цукор, мед, цвіт липи та насіння льону.

Командири стежили, щоб їжа була ситна. Документи свідчать, що денні норми харчування для одного стрільця УПА у 1943 році складалися з таких продуктів: 800 г хліба чи 400 г сухарів, 1 кг картоплі, 120 г м’яса волового чи два яйця, 80 г сала, 80 г крупи, 50 г квасолі-гороху, сіль, цукор, городина, кава й інше. При цьому під страхом смерті заборонялося вживати алкоголь. Зате варили компоти із сушки або пили просто воду, коли не вистачало кави чи чаю. Але як бракувало їжі, доводилося сутужно. По чужих хатах старалися не обідати, адже радянські агенти могли підсипати у страви чи напої хімічний препарат зі снодійно-паралітичною дією «Нептун-47».

Страви повстанців, відтворені Сергієм СОЛДАТКІНИМ

Особливістю повстанського меню була наявність так званої «швидкої їжі». Основою слугували зібрані у лісі гриби, ягоди та фрукти. Також вояки рибалили, полювали на дичину чи… ловили жаб.

– Фарширована капуста, смажений короп, жаб’ячі лапки, хліб з жолудів зі смальцем… Це були справжні смаколики, які могли собі дозволити готувати бійці УПА у перервах між бойовими вилазками, – розповідає Сергій Солдаткін.

Він демонструє, як можна наготувати справжніх делікатесів у польових умовах. Капустину нашпиговує тим, що є під руками. Обов’язково додає гострий перець. І все кидає у живий вогонь. Тим часом у казанку з розтопленим жиром «плюхкаються» жаб’ячі лапки, замариновані сіллю та перцем заздалегідь.

– Це наші жаби, місцеві, – наголошує кухар. – Десь за три хвилини вони приготуються.

За смаком нагадують курку з фритюру, але з присмаком. Далі у баняк «стрибає» короп. До них кухар подає печену на вугіллі картоплю, грінки з жолудевого хліба зі смальцем чи шкварками, а також смажені лисички. На смак усе – неймовірно добре!

До речі, для приготування повстанських страв Сергій Солдаткін використовує сіль з попелом обвугленої капустини. Каже, що у польових умовах це був природний сорбент, що запобігав отруєнням. Зараз таке меню пропонують туристам, які гостюють на Рівненщині у Здолбунівському краєзнавчому музеї на екскурсії «Шумлять жорна. Історія зі смаком».

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися