Валерій КОРОТКОВ
Рівненщина

Найбагатшу людину Рівного убили і поховали в Африці?

14 листопада 2021, 17:10
0
-1
Сподобалось?
-1

Ім’я Валерія Короткова не сходило з вуст рівнян у 90-х. Він був найбагатшою людиною міста, володів місцевим футбольним клубом вищої ліги «Верес» й безкоштовно годував обідами усіх школярів Рівного. А потім був крах великого бізнесу та створення дрібніших компаній, які продовжували триматись на плаву. Навіть у поважному віці Валерій Коротков шукав нові можливості для великого заробітку, причому на інших континентах. Так рвонув шукати дорогоцінності в Африку. 28 жовтня йому мало б виповнитися 69. Та у Рівне прилетіла сумна звістка: Валерія Олександровича вже немає серед живих.

Перший мільйон заробив на воді

Хто у 90-х не чув про фірму «Еліксир»? Компанія виготовляла солодку кольорову воду в пакетах, й очолював її Валерій Коротков. Бізнесмен зумів швидко розбагатіти і невдовзі став першим рівненським мільйонером. Успіх йому приніс і перепродаж дизельного пального, ще займався обробкою металів, виготовленням виробів з дерева та пластмаси… Тут розпочалась перша хвиля приватизації, і Коротков через свою фірму придбав у місті чимало об’єктів.

А ще Валерій Олександрович став президентом футбольного клубу «Верес» й за два роки вивів його у вищу лігу. Це був час неймовірного розквіту команди. Вона вигравала у київського «Динамо», об’їздила з товариськими матчами Європу, зокрема, побувала  у Польщі, Чехії, Швеції та багатьох інших країнах. До сьогодні уболівальники з великим теплом згадують Короткова, завдяки якому Рівне мало великий футбол. І вхід на стадіон для всіх був безкоштовним.

А чого варта ініціатива Валерія Олександровича спонсорувати харчування для усіх без винятку школярів обласного центру. Тоді безкоштовні гарячі обіди коштом бізнесмена отримували 36 тисяч учнів! Діти так і казали: «обід від дяді Валєри».

Його успіх називали феноменальним. Адже Валерій Олександрович став мільйонером без жодної освіти. У біографії прямо зазначав: «освіта незакінчена середня спеціальна».

Через втрату бізнесу пережив клінічну смерть

Закрутив Валерій Олександрович і політичну діяльність – під час президентських виборів у 1994 році був довіреною особою кандидата Леоніда Кучми у Рівненській та Волинській областях. Пізніше зробив кілька самостійних спроб влитися у велику політику, однак не дуже результативно. Тож старався зосередитися на бізнесі. Але раптово усе втратив.

Відомо, що десь у 2010 році Коротков подав позов до суду, аби повернути собі втрачений колись капітал. Тоді розповів, як у 1998-му, поки був за кордоном, а обов’язки керівника фірми виконувала інша особа, із сейфа зникли приватизаційні документи на більшість об’єктів, які він придбав. Потім їх нібито наново поздавали в оренду чи перепродали, а Коротков лишився ні з чим. Це серйозно вдарило по здоров’ю вчорашнього олігарха. Серце не витримало, стався інфаркт. Валерій Олександрович пережив клінічну смерть, дві операції на серці й залишився інвалідом другої групи. На час позову бізнесмен оцінив втрачене майно у 150 мільйонів доларів! Його інтереси відстоювали серйозні адвокати, та справа не вигоріла.

Хотів розбагатіти на алмазах?

Варто згадати, що й проти самого бізнесмена порушували кримінальну справу за підозрою у шахрайстві. Коли Короткова затримали у 2011-му, його дружина Галина бідкалася, що сім’я живе досить бідно й не може найняти адвоката. В одному з інтерв’ю місцевій газеті вона сказала таке: «Наш 23-річний син працює у Києві і знімає кімнату, бо квартиру йому придбати не можемо. За останні роки ми нікуди не їздили відпочивати, не купували дорогих речей і навіть у гості не ходимо: подарунок купити немає за що. На їжу і комунальні послуги нам вистачає, тому я й не працюю. Та навіть у кращі для нас часи прислуги у нас ніколи не було, господарство завжди вела я сама… Колись теж мала власний кіоск на базарі, але справи йшли погано. Валерій сказав, що я не вмію вести бізнес, і ми його продали. Відтоді я не працюю, займаюся домашніми справами. Ніякої спеціальної освіти у мене немає, досвіду роботи теж…». Сьогодні вдова працює в одному з медзакладів Рівного. 

Чим же останнім часом цікавився Валерій Коротков? Відомо, що у 2019 році він став директором товариства «Англо-кепітал», яке займалось добуванням мінеральної сировини для хімічної промисловості. А у 2020-му – співвласником та директором компанії, яка торгує годинниками та прикрасами. Можливо, він і поїхав до Африки, щоб налагодити «ювелірний» бізнес.

Про цю подорож з офіційних джерел майже нічого не відомо. Та знайомі родини зізнаються: Коротков взявся за «алмазний» проєкт у Гвінеї. Там добувають цей мінерал, як у нас старателі «миють» бурштин. Начебто Валерій Олександрович придбав ділянку для видобутку алмазів і поїхав, аби особисто проконтролювати початок робіт. Пізніше мали в Африку прибути його друзі з Рівного. Натомість їм повідомили: Валерій Коротков раптово помер.

Хтось називає причиною смерті хворобу, а хтось відверто каже про убивство. Мовляв, чоловікові проломили череп у номері готелю, де він проживав. Що з цього правда – хтозна, тіло ж в Україну ніхто не перевозив – його поховали в Африці. Тим часом у пресі з’явився коментар рідних Валерія Короткова. Син бізнесмена запевняє, що батька від такої поїздки відмовляв через проблеми з безпекою та політичну нестабільність у Гвінеї. Розповів, що у Валерія Олександровича були там друзі, й він знайшов в Африці партнерів на купівлю техніки з України, зокрема кораблів. Мовляв, угода так і не була підписана з причини смерті батька. «Все інше – це чутки», – запевнив син бізнесмена, додавши, що смерть була природньою й настала… ще 22 липня.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися