Водохрещенський хрест з Острога
Рівненщина

Чому на Водохреще на розп’ятті з’являвся Ісус

19 січня 2022, 10:17
0
0
Сподобалось?
0

Віруючі люди дуже трепетно ставляться до різних див, які стаються у храмах. У мироточінні та кровоточінні ікон вбачають різні Божі знаки, особливо пошановують оновлені образи та хрести. Та часто наука розвінчує подібні дива. Як-от появу Христа на розп’ятті, яким ще у XVI столітті освячували воду під час Хрещення Господнього в Острозі на Рівненщині.

Про те, як у давні часи алхіміки створювали дива для віруючих, розповів історик, мистецтвознавець, художник-реставратор і викладач Острозької академії Микола Бендюк.

– На Водохреще священник брав срібний чи жовтуватого відтінку хрест без зображень й на очах у своєї пастви вмочував його у воду. Поки йшла літургія, поверхня святині починала патинувати – це такий ефект штучного старіння. Й тоді на темному тлі ставало чітко видно золоті зображення. Так, з одного боку на хресті з’являлася сцена з Водохрещем, на іншій – розіп’ятий Ісус Христос, – розповідає науковець.

Подібну картину бачили і чимало сучасних острожан, адже один з таких хрестів сяяв на Водохреще в одному з храмів ще наприкінці минулого століття. Тоді усі говорили про диво. Але пан Микола, який теж бачив цю святиню, швидко розгадав секрет і довів – це «чудо» рукотворне, зроблене людиною.

– Як же вдавалося примусити Спасителя з’явитися на розп’ятті? Це ж святотатство, – цікавлюся у науковця.

– Сам хрест доволі давній, його датують XVI–XVII століттями. Коли ми його взяли на реставрацію, з’ясувалося, що на ньому є канавки, невидимі на перший погляд. Так «прорізано» було образ Ісуса Христа та предстоячих. Щоб малюнок став видимий для усіх, потрібно було його опустити у певне середовище. Що священник й робив, – ділиться Микола Бендюк.

Науковець розповідає, що винахід належить італійським алхімікам початку XVI століття. Аби створити диво, вони металеву річ покривали спеціальною черню (емаллю) жовтуватого відтінку. Тоді вирізьблювали потрібний малюнок і заповнювали канавки ртутним золотом. При підігріванні ртуть випаровувалася, і золото з емаллю створювало ілюзію суцільного золота – на фоні жовтої емалі малюнка практично не було видно. Аби зображення проявилося, треба було його окислити. Що й робили на Водохреще.

Колись такий хрест був у Миколаївській капличці міста Острог. Нині він є в Острозькому краєзнавчому музеї.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися