Хрест-оберіг для жителів Бокійми
Рівненщина

На Рівненщині чудотворну святиню заховали на кладовищі

15 січня 2022, 19:30
0
2
Сподобалось?
2

Біля церкви у селі Бокійма Дубенського району стоїть чавунний хрест. Старожили переповідають, що колись він врятував місцевих жителів від чуми, а прийшли комуністи – наказали знищити святиню. Однак завдяки Божій волі він зберігся і нині є оберегом для вірян.

Місцева бібліотекарка Галина Мелех зібрала унікальні відомості про знаних людей села, а також про місцеві історичні пам’ятки. З розповідей старших односельців знає історію відновлення древнього хреста і переповідає її нам.

– У 1910 році краєм ширилася страшна біда – чума. Косило і старих, і молодих, – розказує Галина Тимофіївна. – Хтось підказав, що на перехресті доріг треба поставити розп’яття, і епідемія відступить. Місцеві майстри вилили з чавуну хрест, встановили його – і смерті припинилися. Ще й табличку прикріпили з написом старослов’янською мовою: «Во ограждєніє от болєзнєй і всякиіх бєд». Десь до 60-х років минулого століття хрест стояв, а прийшов комуністичний режим, і Божий знак став заважати партійним. Дали наказ знищити святиню.

Вирвали його із землі і вантажівкою вивезли у сусіднє село Баболоки й кинули у річку.

– Люди пасли неподалік худобу й побачили це все, – доповнює спогади місцевий довгожитель Володимир Шостак. – Переказали нашим хлопцям, і вони за деякий час прийшли рятувати хреста. Дістали його з мулу. Не ризикнули привезти назад у село, бо хтозна, що за таке зухвальство могла приписати радянська влада, а заховали на кладовищі у Баболоках. Усе це трималося у таємниці. Ніхто з комуністів не дізнався, що древнього хреста витягнули з річки.

З приходом незалежності почали відроджувати святині. Місцеві активісти, рухівці згадали про захованого на кладовищі хреста й ініціювали його повторне встановлення у Бокіймі. Перевезли на історичне місце. Згодом спорудили над ним купол, ковану огорожу. Біля древнього хреста проводять церковні відправи, моляться за здоров’я рідних та мир в Україні. Місцеві вірять, що цей оберіг і далі захищатиме їх від негараздів.

Руслана ТАТАРИН



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися