У Рівному через скаргу на побори відмовили у лікуванні онкохворому
Рівненщина

У Рівному через скаргу на побори відмовили у лікуванні онкохворому

15 січня 2022, 13:16
0
0
Сподобалось?
0

Рівнянка Тетяна Тимченко дізналася, що за обстеження її онкохворого батька, за яке родина заплатила 5 тисяч гривень, мало бути безкоштовним. Коли ж вона поскаржилася до Національної служби здоров’я, яка оплачує лікарням послуги, лікар відмовився лікувати її батька.

Події розгорталися в Рівненському обласному протипухлинному центрі, пише «Четверта влада». 

.

Тато рівнянки Тетяни Тимченко захворів і звернувся по допомогу у міську центральну лікарню Рівного.

– Після всіх обстежень його скерували у протипухлинний центр та дали номер телефону хірурга Геннадія Смірнова, – розповідає Тетяна.

– Лікар Сміров призначив аналізи, колоноскопію та комп’ютерну томографію. Ніяких грошей не вимагав, лише сказав, що зараз в лікарні чомусь КТ не роблять і дав номер телефону. Це був Рівненський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр імені Віктора Поліщука.

– За комп’ютерну томографію батьки заплатили понад чотири тисячі гривень. На колоноскопію поїхала з татом я. ЇЇ робили у протипухлинному і взяли за це 400 гривень. Чек не дали. Результати аналізів цієї процедури ми понесли в лабораторію, що розташована в цьому ж закладі. Знову без чеків, без квитанцій ми сплатили 300 гривень.

– Загалом мої батьки заплатили приблизно 5 тисяч гривень, – розповідає Тетяна.

Тетяна виховує маленького сина, тому далі займалася лікуванням батька її мати.

Жінка дізналася, що Національна служба здоров’я виділяє лікарням гроші за певні послуги і що для пацієнтів вони безкоштовні. Тому Тетяна звернулася у Національну службу здоров’я України зі скаргою. Це відбулося ще 30 липня 2021 року.

– Чесно, це дуже страшно, бо розуміла, які можуть бути наслідки для мене, для тата, адже він може не пролікуватися далі. Але хтось має почати боротьбу з цим і не замовчувати. Я розуміла, що якщо я це зроблю, то хтось надихнеться моїм прикладом і буде відстоювати своє.

У НСЗУ Тетяні відповіли, що її звернення опрацьовують і що, можливо, батькам повернуть гроші. Сама Тетяна каже, що гроші для неї «не основна мета».

27 вересня мама Тетяни повезла її батька у лікарню на чергову хіміотерапію.

– Лікуючий лікар Смірнов сказав приблизно так, що він лікувати батька не буде – йдіть, куди хочете. Зараз не перекажу, як саме це звучало, бо розповідала мені мама по телефону. Вона дуже хвилювалася від почутого.

– Я знервована та стурбована відразу поїхала туди. Побігла до заступниці головного лікаря з хірургічної роботи Лілії Курушиної. Вона мені пояснила, що тата поклали у хірургічне відділення, бо у відділенні хіміотерапії не було місць. Нас направили в інший корпус, де ми обрали лікаря, і мій тато продовжив лікуватися в нього, – розповідає Тетяна.

Журналісти зателефонували лікарю Геннадію Смірнову, який, за словами жінки, відмовився лікувати батька Тетяни Тимченко.

На початку розмови нагадали всю історію та ймовірну причину відмови, про яку нам розповіла Тетяна.

– Я не помню такого, – Геннадій Смірнов.

– Не було такої ситуації і ви не відмовляли пацієнту у лікуванні? – журналістка.

– Шоб я комуто чогото отказивал, нє помню такого, – відповів лікар та поклав слухавку.

Куди можна звернутись, якщо лікар відмовляється вас лікувати

Держпродспоживслужба займається питаннями безпечності харчових продуктів та захистом споживачів. Ми запитали у заступниці начальника головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області Оксани Немкович, чи може допомогти пацієнту скарга у цей державний орган.

– Відповідно до закону «Про захист прав споживачів», споживач – це людина, яка купує, замовляє, використовує продукцію або послугу. У випадку Тетяни пацієнт замовляє послуги в комунального підприємства. А послуги для цього підприємства оплачує Національна служба здоров’я України. Тобто відносини щодо оплати послуг не підпадають під закон «Про захист прав споживачів».

Раніше ми писали, що в протипухлинному центрі онкохворих пацієнтів протиправно позбавляють безоплатних обстежень на МРТ

– Право пацієнтів передбачено іншим законом – «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» від 19 жовтня 2017. Відповідно до статті №2 пункту 7 цього закону, уповноваженим органом є Національна служба здоров’я. Держпродспоживслужба прямо цього не стосується, – каже посадовиця.

Оксана Немкович каже, що пацієнт може звернутися в Держпродспоживслужбу, але управління скерує заяву чи скаргу у Національну службу здоров’я України.

– Можна звернутися із заявою до поліції, – каже речниця поліції Марія Юстицька, – за такі дії передбачена кримінальна відповідальність за статтею 139 Кримінального кодексу «Ненадання допомоги хворому медичним працівником», але в першій частині цієї статті зазначено: якщо медичному працівнику відомо, що це може мати тяжкі наслідки для хворого.

За першим пунктом цієї статті медичного працівника можуть оштрафувати на 850 гривень та позбавити права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на трьох років, або відправлять на громадські роботи до двохсот годин, або на виправні роботи на строк до двох років.

Якщо відмова лікаря лікувати пацієнта призведе до того, що пацієнт матиме тяжкі наслідки для здоров’я чи помре, лікар може сісти за ґрати до трьох років, йому можуть обмежити волю до чотирьох років та позбавити права на лікарську практику до трьох років.

Тетяна Тимченко не зверталася в поліцію чи Держпродспоживслужбу, а подала електронну скаргу через електронну форму на сайті НСЗУ, дотримуючись покрокової інструкції. Ще один варіант подачі скарги – зателефонувати за номером 16-77.

Як дізнатися, які послуги для вас безоплатні

У пресслужбі НСЗУ повідомили: дізнатися, які послуги безоплатні і в яких закладах їх отримати, можна за номером 16-77. Це інформаційно-довідкова служба. Можна самостійно подивитися на сайті НСЗУ.

Тетяна Тимченко каже, що закликає всіх «боротися, а не мовчати і боятися»:

– Йдучи у лікарню, ви маєте точно знати перелік безкоштовних, доступних ліків. Чим більше людей знатиме, як, куди йти, який принцип дії, тим краще.

Після випадку з лікарем Геннадієм Смірновим тато Тетяни пройшов третій курс хіміотерапії. Потім його прооперував заступник головного лікаря з лікувальної роботи Сергій Михайловський. Нині чоловік відновлюється після операції.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися