На фото: живі і вбиті повстанці з Шубківських хуторів
Рівненщина

На Рівненщині з почестями привітали чекіста, який знищував українців

12 лютого 2022, 12:20
0
1
Сподобалось?
1

Нещодавно у Сарнах розгорівся скандал: міський голова Руслан Серпенінов привітав зі 102-річчям Петра Лубеннікова. А це полковник, колишній чекіст, багаторічний працівник НКВС-МДБ-КДБ, який жорстоко боровся з українськими патріотами.

Після розголосу привітання із сайту міськради зникло, а влада вибачилася: мовляв, не знали про минуле ювіляра. Хоча в інтернеті можна багато почитати про цього «героя». Петро Лубенніков відзначився на Рівненщині висилкою багатьох родин у Сибір, репресіями проти українського населення. Дарія Андріївна Лещак (1927–2013 рр.), медсестра УПА, згадувала: «У Гощі молодих дівчат били, як могли!  В мене очей не було видно, губи розбиті, втрачала слух. Зараз погано чую. Дітей у мене немає, бо тоді в живіт били чобітьми… Допитували і лупасили мене два дубиняки – Лубенніков і Крутунов. Якими словами вони мене тільки не обзивали – я ніколи й не чула такого матюка! Крутунова у п’ятдесятих роках хтось пристрелив тут, у Рівному».

Ще одне свідчення – матеріал Івана Мельника «Чекіст Лубенніков у боротьбі проти українського визвольного руху», надрукований на сайті «Горинь-інфо». 8 лютого 1950 року НКВС провів спецоперацію зі знищення боївки провідника ОУН на псевдо «Кнопка» (Андрій Іванович Пашковець). Лубеннікова тоді перевели на посаду начальника Тучинського районного відділу МГБ. Четверо підпільників були оточені у криївці на Шубківських хуторах. Всі вони загинули. Трупи привезли до будівлі районного відділу й поставили біля огорожі, щоб настрахати місцевих. Навіть над мертвими емдебісти поглумилися, вставивши їм у рота цигарки і підперши голови палицями. А наперед виставили двох сестер, у чиїй оселі переховувалися підпільники, і ще одного арештанта. Може, спитати б тепер у 102-річного ветерана НКВС, куди поділи тіла цих, і не тільки, убитих рівнян? Та хто це зробить?

Такі, як він, усе життя прожили на нашій землі, яку залили кров’ю, їли її хліб і отримали вже від української держави нормальну пенсію, пільги, пошану. А українці, які страждали у Сибірах, свій вік доживали у злиднях. Багатьох з них, навіть мертвих, наша прокуратура й суди не хочуть реабілітувати. І ні один енкаведист не відповів за законами незалежної України за свої злочини й репресії проти українців.

Ніна РОМАНЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися