«Босоногий отаман» Михайло Пікторов
Рівненщина

Житель Рівненщини вночі піднявся босий на Говерлу

8 жовтня 2022, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

Екстремальне сходження 66-річний чоловік присвятив пам’яті загиблого земляка-розвідника Володимира Шеляга.

Михайло Пікторов із Володимирця Рівненської області понад 25 літ власним прикладом пропагує здоровий спосіб життя та систему загартовування. В будь-яку пору року та погоду не користується взуттям, узагалі не має ні чобіт, ні черевиків. Він – ​головний отаман дитячого козацького товариства «Пагін», у якому загартовують дух і тіло 1250 учнів Володимирецької громади. Ця організація займається військово-патріотичним вихованням школярів, регулярно проводять масштабну військово-спортивну гру «Сагайдак». Інструкторами запрошують наших захисників – ​учасників бойових дій.

Напередодні Міжнародного дня туризму, який відзначали 27 вересня, «босоногий отаман», так його називають у містечку, здійснив сходження на найвищу вершину України – гору Говерлу, висотою 2061 метр.

– Це було одиночне нічне босоноге сходження, приурочене пам’яті нашого земляка Володимира Шеляга, – розповідає пан Михайло. – Він був одним із наставників у нашій організації «Пагін». Володимир жив у селі Хиночі й працював учителем фізкультури. Служив розвідником у третьому полку спецпризначення. Наш герой прожив лише 36 років і загинув у червні 2015-го у боях за місто Мар’їнка Донецької області. Але ми не забули Володимира Шеляга.

Михайло Пікторов піднімався з ліхтариком добре знайомим маршрутом, адже перед цим було денне сходження зі школярами та побратимами. Завдяки цьому не заблудився темної ночі. Виснажували сильний вітер, дошкульний дощ із градом та снігом. Несприятливі погодні умови не дали змоги насолодитися зоряним небом та зустріти сонце над Україною. Він планував заночувати на Говерлі, але шалений буревій зривав намет. Турист-екстремал намок весь до нитки, залило мобільний телефон – і козацький отаман не міг зробити нормальні знімки. З великими зусиллями зафіксував ламіноване фото Володимира Шеляга на скелі. Страшенно втомлений, о четвертій годині ранку Михайло Пікторов розпочав спуск з гори.

– Пережиті враження і почуття стали одними із найяскравіших спогадів, – продовжує мій співрозмовник. – Це, в першу чергу, – перемога над собою. Нічне сходження дало змогу відчути і зрозуміти цінність того, що ми маємо мирне життя завдяки нашим захисникам.

Кость ГАРБАРЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися