Іринка ВАСИЛЬЄВА з портретом тата
Рівненщина

Донька загиблого воїна з Рівного плете віночки, щоб купити «Джавелін»

8 жовтня 2022, 14:46
0
0
Сподобалось?
0

Про семирічну Іринку Васильєву з Рівного знає вся Україна. Після загибелі тата дитина стала плести віночки, а за гроші купувати необхідну техніку для військових. Віночок від Іринки є й у першої леді Олени Зеленської. Три тепловізори, три автомоблі юна волонтерка уже відправила на фронт.  

«Захищатиму Україну, як тато»

Іринці Васильєвій з Рівного тільки сім років, але вона не по-дитячому серйозна. Цій дитині вже довелося зазнати гіркоту втрати. Іринка була татовою доцею. Він для неї, здавалося, небо зміг би прихилити. Вибрав для неї ім’я, читав казки на ніч. Кімната просто завалена іграшками, які купував своїй принцесі татусь. У її пам’яті постійно зринають щасливі миті, проведені разом. Дівчинка називала його козаком. «Мій татко був красивим, смішним, лоскотав мене своєю бородою…» – всміхається при спогадах. Іринка пам’ятає святковий тортик зі свічками, який приніс татко на її шестиріччя. Тоді ще не знала, що це був останній день народження, проведений разом. Сім років вона вже зустрічала без татка. Не він, а вона йому з самого ранку принесла квіти і солодощі на могилу. 32-річний Олександр Васильєв з 14-ї окремої механізованої бригади з перших днів війни захищав Макарів, Ірпінь, Гостомель. Загинув 27 березня на Миколаївщині. Як розповіла Іринчина мама Вікторія, донька важко пережила втрату, кричала, чому труна закрита і вона не може побачити татка востаннє! Декілька тижнів практично не розмовляла і сиділа у своїй кімнаті.

Одного разу вона прокинулася і говорить до мене: «Мій тато захищав Україну? Захищав. Він загинув? Загинув. Тепер і я буду захищати Україну», – розповідає вдова Героя Вікторія Васильєва.

З тих пір дівчинка стала плести віночки, робити шпильки, резинки і продавати їх на благодійних аукціонах, а також через Інстаграм. Свої віночки дівчинка оцінює у 100 гривень, але люди купують значно дорожче. Одного разу придбали три прикраси, заплативши по 5 тисяч гривень за кожну. Вона радіє, що своєю працею наближає перемогу, і мріє, щоб інші дітки не втратили на війні своїх рідних.  

– Роблю все, щоб сюди не прийшли москалі, – каже Іринка. – Хочу, щоб вони геть забралися з України!

Іринка ВАСИЛЬЄВА продає віночки, щоб наблизити перемогу

 «Пане президенте, а де купити «Джавелін»?

Заради перемоги Іринка декілька місяців працює без канікул і без вихідних. Щоправда, встигає вчитися і займатися гімнастикою. За зароблені гроші дівчинка вже купила три тепловізори, три автомобілі. Їх вона передала на передову, у роту, де служив її татко. До автомайстрів, які фарбували автівки, мала особливе прохання: намалювати не лише герб України, а й сердечко. Кожну машину вона проводжала сама. Для хресного юна волонтерка нещодавно придбала дрона. Татові друзі шлють дівчинці слова вдячності і при найменшій нагоді їдуть у Рівне, аби погуляти з дитиною, поносити її на міцних плечах.

Дуже сильною підтримкою для дівчинки є мама. Та й інші люди допомагають. Це додало Іринці віри у себе, і вона влітку сказала журналістам, що хоче наплести мільйон віночків, щоб купити «Джавелін».

– Це така штука, яку наші хлопці кладуть собі на плече і стріляють у москалів, – пояснила своє бажання.

Де можна купити таку зброю, Іринка запитала у президента Володимира Зеленського під час акції в Маріїнському палаці «Діти-рятувальники – герої війни». Тепер, за словами мами, Іринка хоче якось зв’язатися із якимось впливовим дядечком Джонсонюком. Хоч і не знає, хто це такий, але чула, що він багато допомагає Україні. Тож, може, і їй допоможе купити «Джавелін». А побратими Олександра Васильєва вірять, що впертій і цілеспрямованій дівчинці все вдасться. Адже вона дуже схожа характером на свого тата. 

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися