Будівництво у розпалі
Рівненщина

Хлопці воюють з Росією, а у їхньму селі на Рівненщині будують московську церкву?

3 грудня 2022, 13:21
0
0
Сподобалось?
0

Майже сто підписів стоїть під листом, який надійшов у редакцію «Вісника+К» від жителів села Торговиця на Млинівщині Рівненської області. Люди вилили у ньому свій біль і обурення: в країні війна, наші захисники гинуть від російських куль і снарядів, а у селі московський батюшка нібито церкву будує. Запросили приїхати і подивитися.

З туалету зроблять  вівтар?

У Торговицю ми приїхали у будній день. На площі перед будинком культури розвернувся базар. Та люди кинули торгувати і купувати, аби вилити своє обурення «Віснику+К». Неподалік будується компактний будинок з блоків у формі хреста. 

–  За документами це приватний будинок, але всі у селі знають, що будують церкву. Я питав батюшку: якщо це хата, навіщо її будують у формі хреста? А він мені каже: «В одній стороні буде ванна, а в другій – туалет». За кого він нас має, щоб у таке повірити? Потім з туалету зроблять вівтар, – обурюється Микола Ковальчук.

– Якби ж у нашого колишнього батюшки не було де жити, а то має хату у сусідньому селі. Зараз в країні війна, біда, люди гинуть. А кожна їхня зекономлена гривня іде на церкву, яка підпорядковується Москві, – з болем каже Світлана Данильчук. Троє її дітей зараз служать у ЗСУ. – Ми хочемо зупинити це будівництво хоч би на час війни. Батюшка запевнив, що не будуватиме, та слова не дотримав.

– Закінчиться війна, ми переможемо – хай будують, – долучається до розмови Валентина Шевчук. – Та коли сьогодні частина України зруйнована, люди не мають де жити, як можна гроші витрачати на московську церкву? Кажуть, що їм немає де молитися. Як немає? У нас гарна церква. Ніхто не забороняє заходити до неї. Нехай приходять і моляться українською мовою. А якщо мають зайві гроші, то хай перерахують на ЗСУ. Армії треба дрони.

«Може, ми тут біженців будемо приймати»

Варто сказати, що тутешні люди дуже пишаються історією своєї церкви. Торговиця – колишнє містечко. Тут були православна церква, польський костел, синагога. Та з приходом радянської влади віра у Бога прирівнювалася мало не до криміналу. Православну церкву зберегли. Сюди щонеділі сходилися віруючі з навколишніх сіл. У ті часи служба велася українською мовою. Про це розповідали старожили, та й збереглися Євангеліє і Псалтир українською, видані у 1921 та 1941 роках. Проте у 1970-х роках священника Петра Абрамовича, який прослужив у храмі 50 років, викликали до Луцька і наказали надалі здійснювати відправу «старослов’янською» мовою. За одну ніч з храму зникли майже усі церковні книги. Ніхто й до сьогодні не знає, куди.

У селі вже давно хотіли відновити службу рідною мовою. У 2014 році навіть почали обговорювати питання про перехід громади до Київського патріархату. Але тоді не вдалося. Після отримання Томосу у Торговиці все ж зібрали збори і перейшли до Православної церкви України. Отець Василь, хоч прихожани і просили, не підтримав громаду. Він став правити у старій хатині, куди приходили його прихильники. Коли я приїжджала у Торговицю, отця Василя біля новобудови не було. Тож довелося спілкуватися з ним по телефону.

– Ця ділянка приватна, куплена і приватизована, на ній законно будується житловий будинок. У якому він використанні буде пізніше – покаже час. Тож хай люди не переживають. Може, біженців прийматимемо. Що там буде – ще й сам не знаю, – сказав священник. 

Побоювання торговичан про те, що під виглядом приватного будинку у селі будується церква, мають підстави. Так у волинському селі Раків Ліс Камінь-Каширського району після того, як громада перейшла до ПЦУ, буквально за сім місяців постала церква московського патріархату («Вісник+К» про це писав). Хоч по документах будувалася хата. Чому духівництво церкви з центром у москві не дотримується українських законів, тема окремого дослідження.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися