Марія ПЕШКО з сином Іваном КЛЮЙКОМ
Рівненщина

На Рівненщині мати у пам’ять про загиблого сина збудувала спортмайданчик

11 грудня 2022, 18:50
0
1
Сподобалось?
1

Біля школи села Орв’яниця Дубровицької громади на Рівненщині з’явився новий сучасний спортивний майданчик зі штучним покриттям. Тут можна грати у футбол, волейбол, баскетбол. Гроші на його будівництво дала колишня вчителька, мама загиблого воїна Івана Клюйка Марія Пешко.

Як повернувся з АТО, спав одягнутий

На відкриття стадіону Марія Павлівна приїхала з Німеччини, де працює декілька років. З Орв’яницею її пов’язує лише могила єдиного сина Івана, якого з ранніх літ ростила сама. Життя з його батьком не склалося. Важко їй було у 1990-х піднімати на ноги дитину. Вчительської зарплати не вистачало. Намагалася дати йому найкраще, адже сама росла сиротою, тож знає, що таке жити без батьківської ласки і підтримки.

– Ваня добре вчився, міг би в університет вступити. Але сказав: «Ти не потягнеш моє навчання». Тож пішов в училище, став майстром з ремонту автомобілів. А потім в армії служив, у 95-й десантній бригаді у Житомирі. Далі подався на заробітки у Київ, – розповідає нехитру біографію сина мама. – Досі пам’ятаю, як він приїхав звідти: приходжу з роботи, а Ваня біля дверей з величезним букетом! Мені ніхто ніколи квітів не дарував, а тут... – тремтить голос мами. – Він тоді три тисячі доларів привіз – небачені для нас гроші.  

Вона виховала хорошу людину. Про Івана у селі дуже гарно відгукуються – надійний друг, порядний сусід і працьовитий чоловік. Став на захист держави у 2014 році.

– Він ще у травні хотів йти. Та я стала у дверях і сказала: «Не пущу!» Єдиний же син! Що б я робила без Вані? Тоді послухався. А вже у серпні ніщо не могло його зупинити – вбили трьох його найкращих друзів, з якими служив. Тож пішов у 80-ту львівську бригаду. Захищав Щастя, через півтора року демобілізувався, – розказує Марія Павлівна. Далі жінці стає дуже важко говорити. – Після війни Ваня довго спав одягнутий, кричав серед ночі. Навіть уявити страшно, які кошмари йому снилися. Потім знайшов роботу у Польщі, їздив на заробітки, одружився. Думала, стане жити, як і всі люди. Та, видно, війна його не відпускала. У 2021-му знову підписав контракт з 24-ю бригадою. На один рік. У квітні мав повернутися додому…

Загинув на Великдень

Іван таки повернувся додому у квітні – він загинув на Великдень під Попасною, рятуючи поранених з розбомбленого окупантами бліндажа. Його винести з окопу під обстрілами не змогли. 

– А скільки у Вані було планів до війни! Будучи на Сході, купив бензопилу, болгарку, інші інструменти – все у гаражі лежить. Він хотів мати своє, хазяйнувати, – згадує мама. – Навіть дві гітари придбав, ще в юності сам навчився грати... Коли почалася війна, сказав: «Нічого не плануймо». Кожного дня дзвонив, за себе тільки два слова скаже: «Все добре». А мене детально розпитував, як живу, просив берегтися. Просив, щоб я нікуди не їхала, вдома його чекала. Перед Пасхою сходи вислав, щоб на дах поставила. Це було останнє, що зробив. 

Після смерті Івана у Марії Пешко нікого не залишилося. Усе, чого хоче жінка – щоб люди пам’ятали про її сина. Такого доброго, щирого і завжди усміхненого. Тому вирішила компенсаційні гроші, які держава виплатила як матері загиблого воїна витратити на благо односельчан.

– У нас стільки дітей у селі, а подітися їм нікуди. От і подумала, що було б добре збудувати спортмайданчик, аби молодь мала чим зайнятися. Думаю, Ваня би мене підтримав. Ті гроші не варті нічого, якщо немає найріднішої людини. Два життя не житиму, а на мій вік вистачить того, що я заробила, – сказала Марія Павлівна.

Для села подарунок мами загиблого воїна став приємним сюрпризом. Марія Павлівна дякує всім, хто допоміг їй у будівництві, адже матеріали шукали і звозили зі всієї України. А ще каже, що хотіла б купити тренажери у спортзал.

Поряд з майданчиком Іванові Клюйку встановили пам’ятну стелу. Щороку у день загибелі Героя тут проводитимуть мініфутбольний турнір серед учнів ліцеїв Сарненського району.

Наталка СЛЮСАР

Пам’ятний знак Іванові КЛЮЙКУ біля спортмайданчика

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися