Випускний альбом у стилі… фільмів жахів
Тернопілля

Випускний альбом у стилі… фільмів жахів

1 червня 2018, 16:54
0
0
Сподобалось?
0

Цей фотоальбом тернопільських випускників підірвав Інтернет. Зі знімків замість усміхнених, з акуратними зачісками одинадцятикласників позували… вампір Дракула, Джокер з одноіменного фільму жахів, маніяк Фреді Крюгер з «Кошмару на вулиці Вязів», Джон Крамер зі стрічки «Пила», герої кримінальної драми «Леон-кілер»… На ранок у школі розгорівся страшний скандал! А діти стали знаменитими на всю Україну.

«Містична» ідея – у зразковому класі

Героями цієї шокуючої фотосесії два роки тому стали учні ЗОШ № 16 міста Тернопіль. Зразковий 11-А клас, який брав участь у найрізноманітніших конкурсах, вигравав найпрестижніші олімпіади! Їхній класовод отримала звання «Вчитель року». А тут замість «причесаних» випускних знімків, які годилося б традиційно зробити, усі побачили… «чортівню». Ще й втілив таку незвичну ідею шкільний вчитель.

– Звідки з’явився такий несподіваний як для випускного задум? – цікавлюся у його автора – фотографа Романа Савки.

– Та зовсім випадково, – зізнається. – Це був дуже дружній клас. Діти ходили займатися у фотостудію, яку ми організували у школі. Вони захоплювалися моїми попередніми двома роботами: у 2014-му був випускний фотоальбом у стилі 70-80-х, у 2015-му – «Дикий Захід». Коли добігав до завершення навчальний рік, одинадцятикласники мене запитали: «А в якому стилі ми будемо робити альбом?» Я жартома відповів: «У стилі жахів». А вони як закричали: «Ура!» Мусив погодитися. Хоч одразу їм сказав, що цього ні світ не сприйме, ні школа, ні батьки. І якщо хоча б хтось один відмовиться – робити не будемо.

З «вампірами-вбивцями» фотографувалися молодята

Та де там! Відмовлятися ніхто й не думав. Ідею підхопили, як безцінний скарб. Діти самі підготували список фільмів і «розписали» героїв, хто кого буде грати. Підшукали потрібний одяг, аксесуари. Залишилося лише отримати згоду батьків. І Роман був вражений: дорослі не лише не заперечували, а й напросилися у помічники!

– Батьки виявилися ще активнішими, – усміхаючись, розповідає Роман Савка. – Одні навіть запропонували місце для зйомок – свій столярний цех за містом. Двоє дорослих цілий день були з нами, допомагали з костюмами, світлом. Та й погодувати всіх треба було. Словом, було весело і дуже дружно.

Та перш ніж поїхати за місто фотографуватися, мали зробити макіяж, накласти грим. У цьому випускникам допомогли професійні стилісти. І коли випускники уже в образах вийшли із салону, що в самісінькому центрі міста, побачили першу реакцію тернополян.

– Люди по-різному сприймали. Одні жахалися, хрестилися, інші усміхалися, – згадує Роман. – Дорогою зустріли і молодят. А вони попросили дозволу з нашими Дракулою та іншими сфотографуватися! Діти були просто щасливі.

На ранок прокинулися знаменитими

Два тижні Роман Савка працював над обробкою знімків. Кадри для альбому вибирав сам – не хотів псувати школярам сюрпризу. І вони вперше побачили себе на фото лише на випускному.

Той вечір надовго запам’ятався усім. Адже переглянули слайд-шоу (відео, змонтоване з кадрів фотосесії) і педагоги. Зрозуміло, оцінка була дуже різною. Одні похвалили дітей та вчителя за креативність, оригінальність ідеї, інші ж відверто говорили про «дурний тон», «не випускну» тематику. Та трагедії у той вечір з фотоальбому ніхто не робив. Зрештою, діти під враженнями розійшлися по домівках. А зранку вони прокинулися знаменитими!

– Одна моя знайома журналістка закинула відео з випускного в Інтернет. Так на «Фейсбук» попав сюжет про наш альбом. За кілька годин його переглянули десятки тисяч людей. Під відео було безліч коментарів, чимало з яких негативні. Тоді мене викликали у школу, – відверто каже.

Хто зна, чим би це все закінчилося, якби у Тернопіль не поїхали журналісти зі столичних видань та каналів. Про Романа Савку, знаменитий 11-А та їхню неповторну мистецьку роботу захоплено заговорили скрізь! Хоча батьки випускників пообіцяли: якщо піде мова про звільнення Романа – будуть пікетувати управління освіти. Та до цього не дійшло.

І справді, такий фотоальбом – сміливий, шокуючий. Далеко не кожен готовий зрозуміти його, сприйняти. Було багато мови про те, що такою містикою діти накликають на себе біду. Та школярі з тих «страшних» балачок тільки посміялися. Бо ж зйомки для них були, як роль у кіно, виступ у театрі. Вони чудово здали ЗНО, стали вступниками престижних українських та закордонних вузів. І сьогодні з усмішкою згадують шкільну пригоду, яка зробила їх знаменитими.

Наталія КРАВЧУК, Тернопільська область

Фото автора

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися