Колектив «Вісника+К» у Зарваниці
Тернопілля

«Український Єрусалим» – село на Тернопільщині

26 жовтня 2019, 10:20
0
0
Сподобалось?
0


Зарваниця – маленьке, але напрочуд мальовниче село у Теребовлянському районі на Тернопільщині. Тут розташована найбільша святиня Української греко-католицької Церкви, світовий Богородичний центр, визнаний у всьому християнському світі. Дорогу до чудотворної ікони та цілющого джерела, біля якого явилась Божа Матір, знають сотні тисяч вірян різних конфесій. Днями молилися тут й вісниківці.

Ікона Божої Матері дарує зцілення і ласку

Історія Зарваниці нерозривно пов’язана, як небо і земля, з чудотворною іконою Богоматері, до якої насамперед ми прийшли вклонитися. За давнім переказом, ця святиня бере свій початок з чуда явлення Пресвятої Богородиці та її ікони монаху Києво-Печерської лаври. Сталося це у 1240 році, коли, рятуючись від навали монгольської орди, яка спопелила Київ, чернець втік на подільські землі, звідки був родом. Знесилений скитаннями, вкритий кривавими ранами, заснув. І у сні йому раптом з’явилася Пресвята Діва Марія, яка торкнулася його плеча своїм омофором. Коли монах пробудився, побачив сяйво – у джерелі серед долини випромінювалася ікона Богородиці, яку він побачив у сні. Скоро про це чудо дізналися жителі з навколишніх сіл і встановили образ у новозбудованій дерев’яній церкві.

Тепер на цьому місці вже давно кам’яний храм, незмінним залишився за всі ці століття лише потік людей. У всі часи прочани добиралися сюди, відчуваючи, що саме тут є святе місце, де Матір Божа вислуховує молитви своїх дітей і дарує їм зцілення та інші ласки. Переказують, як у часи гонінь віри більшовицькою владою тут стався один вражаючий випадок. Люди зі священниками із сусідніх сіл вирішили зібратися і всі разом зробити урочистий хід на молитву до чудотворного місця. Але знайшлися ті, хто доніс про це у відповідні органи. У Зарваницю тоді з’їхалося багато правоохоронців, шукали, але жодного забороненого зібрання так і не побачили. Густий туман так заволік цю місцину, що годі було щось роздивитися у ньому. Так Богородиця заховала дітей, які прийшли до неї помолитися. Зцілення продовжуються і у наші дні. Адже святиню зуміли зберегти і врятувати. Оригінал ікони зберігається у парафіяльній церкві Пресвятої Трійці. Лише за останні три роки зареєстровано 12 чудотворних випадків, коли люди приходили до Богородиці і позбувалися своїх душевних і тілесних недуг.

Святиню коронував Папа Римський

Великим центром паломництва цей край став після коронування ікони Папою Римським. З 1989 року починається стрімкий розвиток Зарваниці, знаної як Марійський духовний центр. На березі річки Стрипи (де колись і зупинився монах) біля життєдайного і цілющого джерела виникло своєрідне релігійне містечко. Неможливо передати словами ті відчуття від споглядань намоленого місця. Душу охоплює неймовірний спокій і одухотвореність, а око радіє яскравим барвам, якими розписала у ці дні все навкруги золота тепла осінь. Вражає своєю монументальністю собор Зарваницької Матері Божої. Кажуть, що коли його освячували, на це дійство прибуло близько 800 тисяч прочан! Зі здивуванням дізналися, що цього року собор отримав від Папи Римського статус малої папської базиліки. В Україні такою високою відзнакою досі могли похвалитися лише храми Львова та Одеси, а тепер от і Зарваницький. Висотно поєднується із собором і створює ореол врочистості чотириярусна 75-метрова дзвіниця. Посеред широкого молитовного поля зведено оригінальну скульптурну композицію ікони Зарваницької Матері Божої, увінчану короною. Оригінально виглядає надбрамна церква Благовіщення – своїм чотирипелюстковим куполом нагадує квітку. Оглядали ми церкву Пресвятої Євхаристії та храм, де є копія хатини Матері Божої з Назарета. До речі, усередині зберігається оригінальний камінчик від справжнього будиночка, в якому жила Марія.

Зарваницький духовний центр має ще й статус місця «повного відпусту». Це означає, що віруючим не тільки відпускаються гріхи, але і звільняють їх від покарання за вчинені діяння.

Усі найвідоміші християнські пам’ятки – в одному комплексі

Лише минулого року добудували і освятили у Зарваниці унікальний комплекс, який отримав назву «Український Єрусалим». Тут зібрані копії найбільших християнських пам’яток Святої Землі. Голгофа і Оливний город (Гетсиманський сад), Сходи Покаяння, які вели до замку Пилата, і Левові ворота, а ще Вежа Давида, символ сили і мужності єрусалимського народу, яку ніхто не міг здолати. Посередині – копія купелі Ветезда, де оздоровлювалися хворі. Усе місце оточене мурами, які відображають оборонні мури Єрусалима. Але основним об’єктом усього комплексу є копія Гробу Господнього. До цих християнських святинь веде Хресна дорога з 14 стаціями. Ми зупинялися біля кожної – «Ісус бере на себе хрест», «Ісуса прибивають до хреста»... – і молилися, молилися…

Цю поїздку ми присвятили Дню захисника України. Як і кожен сьогодні, просили у своїх молитвах лише одного – миру на нашій землі…

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися