У руках Христини – точна копія собору
Тернопілля

Тернополянка змайструвала собор і школу з паперу

22 березня 2020, 13:53
0
1
Сподобалось?
1

Христина Глухан, жителька Чорткова, що на Тернопільщині, стала відомою у краї майстринею з оригамі – мистецтва складання виробів з паперу, що прийшло до нас з Японії. Ним зацікавилась ще під час навчання у педучилищі, а на практиці взялася складати вироби, коли стала працювати секретаркою у міській загальноосвітній школі № 7. Тоді у неї під рукою було багато матеріалу – аркушів, списаних з одного боку.

– Почала зі складного – взялася виготовляти лебедя. Це виявилося непросто. Я вже хотіла кинути нову справу, але таки набралася терпіння і закінчила виріб. Коли на весіллі подарувала лебедя молодятам, гості були вражені, – пригадує Христина початок свого захоплення.

Тепер у її колекції є півень та курка з курчатами, українець з українкою, Дід Мороз зі Снігуронькою, великодні кошики, ялинкові іграшки… Вироби екологічно безпечні, легкі і красиві. Вони стали дуже популярними не тільки серед місцевих жителів, а й серед користувачів Інтернету, які замовляють їх на подарунки.

Макет рідної школи

Захоплення папероманією Христини розділяє родина – чоловік Назар, мама Ганна Михайлівна та 69-річна бабуся Стефанія Володимирівна. Без їхньої допомоги, каже, не було б тих шедеврів.

До особливої дати – дня народження донечки Злати, яка з’явилася на світ на Різдво, Христина спорудила з паперу головний храм Чорткова – собор Святих Петра і Павла. Гуляючи з донькою поблизу храму, жінка уважно придивлялася до деталей будови, аби потім точно їх відтворити. Проєкт споруди малювала вручну. Тоді над роботою працювала приблизно 2,5 місяця. На здійснення задуму пішло 14 тисяч модулів-заготовок! Презентувала виріб 7 січня – у день народження доньки. Коли сонячної погоди вони з чоловіком зробили фото паперового макета поруч із собором Петра і Павла, то пішов шквал схвальних відгуків. До Христини такого в Україні точно ще ніхто не робив. Відтак вирішила подати роботу до Книги рекордів України. Та яким же було розчарування, коли укладачі повідомили, що за фіксацію досягнення потрібно заплатити не менше 20 тисяч гривень! Тож від задуму відмовилася. Натомість вирішила виготовити макет навчального закладу, в якому працює.

На втілення ідеї майстриня витратила чотири місяці. Його параметри вражають, адже він сягає людського зросту. Цю роботу Христина презентувала торік на святі останнього дзвоника. Здивуванню колег, дітей, батьків не було меж – такого ні Чортків, ні Тернопільщина, та й навіть Україна ще не бачили.

– Тепер планую створити макет місцевого костелу або іншої історичної будівлі, яких є чимало у нашому місті. А ще хочу в рідній школі зробити музей таких робіт.

Валентина БЛІНОВА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися