Тернополянин щодня і уже чверть століття заводить міський годинник
Тернопілля

Тернополянин щодня і уже чверть століття заводить міський годинник

25 жовтня 2020, 21:02
0
0
Сподобалось?
0

Місто Чортків на Тернопільщині гордиться тим, що має дві ратуші. Одна з них, збудована у ХІХ столітті, є справжньою архітектурною родзинкою, адже зведена у незвичному стилі. Її окраса – швейцарський годинник з чотирма циферблатами!

Його щодня заводить одна й та ж сама людина – Роман Побуринний. Чоловікові – за 70. Впродовж останніх 25 років його життя пливе в унісон з чортківським часом. Адже саме цей чоловік щодня задає ритм життя місту, заводячи його головний годинник на старій Ратуші. Не має вихідного ні в будень, ні у свято, поспішає сюди і в дощ, і в спеку. Бо не може зрадити справі, яку успадкував від батька.

– Мій тато обслуговував цей годинник до 1993 року, – розповідає Роман Побуринний. – Він мав трьох учнів, але справу довірив мені. Я б теж комусь хотів її передати, та, на жаль, поки ніхто не цікавиться нею серйозно.

Аби все працювало бездоганно, чоловікові щодня доводиться долати немалий шлях. Найперше – від селища Заводського, де мешкає, до Чорткова. Аби піднятися на Ратушу, відраховує 22 сходинки. Потім у годиннику ретельно змащує 80 деталей! І лише коли все перевірить, спеціальним ключем заводить старовинний механізм.

До речі, сам годинник – швейцарський. Його замовив тодішній бургомістр Чорткова Людвіг Нос. Над проєктом працював відомий у Європі інженер, а везли на Тернопільщину диво-хронометр аж зі столиці Швейцарії – міста Берн. На його шпилі й досі красується флюгер у вигляді півня.

Проходячи повз площу, місцеві жителі звикли звіряти тут свої дзиґарики. Кажуть, час на Ратуші точний та не зупинявся навіть у роки війни!

Швейцарська якість вражає: за сто літ безперервної роботи чортківський годинник жодного разу не зупинявся на капремонт. За весь час у ньому зносилася лиш одна деталь. Її замінили, виготовивши подібну у Вінниці. Тож годинник далі продовжує зі швейцарською точністю відраховувати український час. А Роман Побуринний допомагає йому не схибити!

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися