Анна СЛІВІНСЬКА
Тернопілля

Лікарка з Тернополя вишила «Хресну дорогу», як оберіг від коронавірусу

31 січня 2021, 13:20
0
0
Сподобалось?
0

Лікар-терапевт з Тернополя Анна Слівінська відома не лише завдяки медичному фаху, а й як вишивальниця. Вона створила сотні українських рушників, сорочок та суконь, а також картин. А нещодавно закінчила великий проєкт, як оберіг від пандемії коронавірусу, – 14 ікон «Хресної дороги» Спасителя.

«Молитва віри вздоровить недужого»

– Думка взятися за вишиття хресного шляху Сина Божого виникла ще два роки тому, – розповідає жінка. – Було неймовірне бажання, але все щось відкладалося. А тепер, коли на долю нашого народу випали нелегкі випробування, – війна та пандемія коронавірусу, лише молитва та віра допоможуть нам бути сильними духовно, подолати недугу. Бо написано у Посланні Апостола Якова: «І молитва віри вздоровить недужого, і Господь його підійме…»

Свої роботи Анна Слівінська презентувала у соцмережах. Каже, планувалася персональна виставка, однак через пандемію коронавірусу її довелося відкласти. Але знайомі, які знали про вишиті 14 стацій життя та мук Христа, просили показати хоч фото. Так з’явилася імпровізована онлайн-виставка.

Вишила весь цвіт  української нації

У доробку майстрині є також близько двох сотень вишитих картин – портрети великих наших князів Ольги та Володимира, гетьмана Богдана Хмельницького, співачки Соломії Крушельницької, письменників Лесі Українки та Тараса Шевченка й інших. Словом, майстриня зобразила нитками на полотні весь цвіт нації. Має вишиті натюрморти та тернопільські пейзажі. Роботи оригінальні, чимало з них вже відлетіли в приватні колекції Європи та Америки.

– Я вишиваю, відколи себе пам’ятаю, – зізнається Анна Слівінська. – І мама, і бабця завжди стелили на полотні свої хрестики. Так і я, не уявляю, що можна інакше.

Нині вона вже на пенсії. Але, як лікар, ніколи нікому не відмовляє у медичній консультації. А ще старається вділити лепту для лікування бійців АТО. Коли не вдається вкраяти з пенсії – передає картини за кордон як вдячність благодійникам, які зробили свої пожертви на лікування наших захисників.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися