Бразилець Рожеріо МЕЛЛО вчить українців любити Україну!
Тернопілля

Бразильця в Україну покликав Чорнобиль

24 квітня 2021, 19:14
0
0
Сподобалось?
0

Бразилець Рожеріо Мелло вирішив круто змінити своє життя майже у сорок років. Тоді вперше почув про Чорнобиль. Захотів побачити, як страшна екологічна катастрофа вплинула на здоров’я людей та природу – і прилетів в Україну. Відтоді залишився тут жити!

Навчився розмовляти за пів року

Вперше він ступив на українську землю у 2017-му. Перед цим Рожеріо, який закінчив у Бразилії університет за фахом фізичне виховання (а також має освіту медбрата) читав лекції студентам на тему раку. Якось під час підготовки матеріалу про причину онкозахворювань йому на очі натрапила публікація про Чорнобиль і його наслідки. Знайшов через Інтернет друзів, які погодилися зустріти в Україні. Спакував валізи – і полетів.

– Тоді я вже мав дівчину-українку, – зізнається Рожеріо. – І вирішив, що житиму поруч з нею, у Запоріжжі. Але просто залишитися в Україні довше, ніж на три місяці, я не міг. Тому планував там вступити в університет.

Однак невдовзі стосунки з коханою дали тріщину. У Запоріжжі бразильця вже нічого не тримало. Тоді й наважився спробувати долі в іншому місті.

– У Тернопіль мене запросила інша моя українська подруга з чоловіком. Вони дізналися про закінчення моїх стосунків і запитали, чи не хотів би я жити в їхньому місті. Коли приїхав, був дуже вражений, наскільки тут гарна природа і чисто, якщо порівняти із Запоріжжям. І я здав документи у Тернопільський педагогічний університет, – усміхається.

Рожеріо став першим іноземцем у цьому вузі! Усі були здивовані, як швидко він вивчає українську. За пів року він вже гарно освоїв ази й міг розмовляти. Аби швидше вловити мовні тонкощі, не лише ходив на підготовчі курси, а й став брати приватні уроки. Нині навчається в одній групі з українцями і, каже, не відчуває жодного дискомфорту, бо усе йому зрозуміло.

А обрав чоловік факультет іноземних мов. Тож не лише українську тут вивчає, а й англійську вдосконалює. Каже, це йому пригодиться у майбутньому. Адже має дуже амбітні плани.

– Я мрію, що колись буду читати лекції про здоров’я та Україну у Канаді, Америці та Австралії, – відверто каже.

Читає лекції українцям про патріотизм

А тим часом він читає лекції українцям про патріотизм! Щоб вони «мали кращі життєві позиції та були щасливішими».

– Щоб показати свою повагу до країни, треба не тільки вчити її мову, а й багато знати про культуру, кулінарні традиції, історію. Я зрозумів, що найважливіший українець, який був, це – Тарас Шевченко, – каже Рожеріо. – Він відкрив для світу Україну. Маю «Кобзар», вчу його вірші. І з великим задоволенням на зустрічах та фестивалях їх декламую.

На запрошення різних організацій Рожеріо вже побував у багатьох містах та селах нашої держави. Каже, Україна – дуже гарна й гостинна. Але дає обмежені можливості для фінансового процвітання людей.

Вдома на нього чекає мама та брат із сестрою. Нині Рожеріо з Батьківщиною розділяє 12 тисяч кілометрів. Зізнається, що дуже сумує за рідними, та додому все ж не поспішає:

– Для мене справа честі закінчити університет. Востаннє у Бразилію я літав у 2019-му. Тоді ходив на вулицю Українську, яка зовсім поряд з моїм домом, й спілкувався з українцями. Вони дивувалися, звідки я знаю мову. Коли мама побачила мене у вишиванці, вигукнула: «Як гарно!» І мені подобається. Стараюся перейняти часточки вашої культури.

Екскурсії у «зону» вважає неповагою до жертв

Рожеріо мешкає в університетському гуртожитку. На дверях його кімнати красуються два прапори – Бразилії та України. У кожному своєму слові та вчинку він намагається підкреслити велику повагу до країни, в якій живе.

– Чи побував ти у Чорнобилі? – цікавлюся.

– Не все так просто. Я хотів би відвідати Чорнобильський реактор № 4, поспілкуватися з людьми… Щоб мати змогу вивчити зону відчуження, слід отримати офіційне запрошення від влади. На екскурсію у Чорнобиль не поїду. Бо ця трагедія була дуже страшною і серйозною. І я вважаю неповагою до тисяч жертв проводити там туристичні екскурсії. Тридцять п’ять років минуло, а до сьогоднішнього дня є люди, які народжуються з неврологічними та фізичними проблемами, спричиненими цією аварією. Бо генетично успадкували від батьків хромосомні зміни, – відповідає Рожеріо. – Я знайомий з такими дітьми.

Та він уже мав змогу попрацювати з документами, зокрема, у Києві в музеї «Чорнобиль», й відзняв для майбутніх лекцій кілька відео.

– Для українського народу я маю дві надзвичайно важливі поради. Перша – це кинути палити сигарети, друга – зменшити споживання алкогольних напоїв, – наголошує. – Людям, які займаються спортом, важливо не вживати жодних анаболічних препаратів, стероїдів. Для всіх дуже важливо добре харчуватися і пити багато води. Чоловікам треба їсти екологічно чисті помідори – це запобігає раку простати.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися