На дорозі між Тернополем та Львовом відреставрували 167-літню чудодійну фігуру Святого Яна
Тернопілля

На дорозі між Тернополем та Львовом відреставрували 167-літню чудодійну фігуру Святого Яна

25 липня 2021, 12:18
0
0
Сподобалось?
0

Ентузіасти з Бережанщини відреставрували старовинну фігуру Святого Яна. Її поставлено 167 років тому на узбіччі дороги на Львів біля джерел, воду в яких місцеві жителі вважають цілющою.

Вражає історія-легенда появи цього пам’ятника. За переказами людей, у давнину один замож­ний пан побивався через сліпоту свого сина. До яких тільки лікарів не ходив – усе марно. Якось приснився згорьованому батькові віщий сон. Голос з неба казав: «7 лип­ня, у день Івана, піди дорогою з Бережан у на­прямку Львова, по лівому боці знайдеш три джерела, перед світанком водою з кожного з них умий свою дитину». Той пан так і зробив. На Івана Купала, ще й сонце не встигло вигулькнути з-за гори Лиси­ці, він скропив джерельною водою незрячого сина. Того ранку було прохолодно, тож бать­ко пішов через дорогу в сусідній ліс назби­рати гіллячок, розпалити вогонь і зігріти ма­лого. Коли ж повернувся з оберемком хмизу, син радісно вигукнув: «Тату, тату, дивись-но, які рясні тут черешні!» Так сталося диво – ма­лий прозрів. На знак вдячності щаслива ро­дина поставила на цьому місці фігуру Івана Хрестителя.

У чудодійність цієї води вірять і сучасники. Вважають її оберегом. Приходять до джерела біля Святого Яна по здоров’я, силу, удачу перед далекою дорогою і добрими справами. Старець пережив різні лихоліття. В ате­їстичні часи пам’ятник хотіли знищити, на щастя, він встояв і милує око подорожуючих. Правда, останнім часом він був у геть плачевному стані: не було руки, на обличчях дірки. Художник-рес­тавратор Павло Банников та його помічник Григорій Турчин близько місяця відновлювали святиню.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися