Ганна ВЕЛИЧЕНКО
Тернопілля

88-річна знаменитість із Тернопільщини все життя ходить боса, а туфлі взуває лише до храму

4 вересня 2021, 18:10
0
0
Сподобалось?
0

Колись село Босири Чортківського району шуміло і гуло, а нині лишилося близько 70 жителів. Багато хат пусток, бо одні мешканці померли, інших діти до себе забрали. А 88-літня Ганна Величенко ще курей тримає, городик прополює та огірочки квасить. Хоч літа поважні, але має непогане здоров’я, каже, то їй земля силу дає, бо все життя ходить боса.

Бабуся з усмішкою дістає із шафи сучасні чорні туфлі.

– Ото їх одягаю лишень до церкви, бо не годиться босою на службу йти, – розмірковує.

А так пенсіонерка і на город, і до курей – всюди босоніж. Не звертає уваги на дрібні камінчики чи будяки на дорозі. Зізнається, що найбільше любить літо, бо по зеленій травичці, а ще з росою, одне задоволення ходити.

– І осінню ліпше босою, бо в чоботах на болоті слизько. Завше кульбочку із собою беру, підпираюся. Вже коли сніг впаде, тоді валянки взуваю. А так за будь-якої погоди босою добре бути, – переконана пенсіонерка. – Як була молодою, тоді ніхто взуття не мав. Всі бідували чорно, і на танці на луг босяка летіли, – щасливо поринає у минуле. – А в мене батьки заможні були, то купили мешти і хустку файну, то я вже дівувати почала.

Ганна все життя робила в колгоспі – заготовляла тютюн. Давно похоронила чоловіка. Залишилася сама у просторій добротній хаті. Незважаючи на поважний вік, бабуся всюди тримає чистоту. Одна з кімнат, ніби у музеї – все у вишиванні. З любов’ю кожен хрестик на полотно клала. Тепер квітчасті подушки викладені на ліжку, рушники на образах та весільному портреті. Бабуся не нарікає на самотність, бо в сусідньому селі живе син Богдан. Часто навідується, продукти привезе, поможе, що треба. Він переконаний, що секрет маминого довголіття у ходьбі босоніж. Зізнається, що і сам пробував без черевиків обійтися, але не зміг.

– Незручно, в ноги коле каміння, – чесно каже. – Якісь дрібні скалки загнати можна, а мама ходять – і хоч би шо!

Сільський староста Андрій Слободян каже, що бабця Ганя – місцева знаменитість. Її не раз по телевізору показували.

– Ми вже звикли, що вона повсюди босоніж йде. Ноги торкаються землі, дають позитивний заряд організму, здоров’я міцне. Всі це розуміють, але ніхто не ризикує навіть на день відмовитися від взуття,  як бабця Ганя, – сміється Андрій Антонович.

Руслана ТАТАРИН


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися