Ярослав БУЯК
Тернопілля

Журналіста з Тернополя поховали в закритій труні

10 жовтня 2021, 18:31
0
0
Сподобалось?
0

Два місяці рідні, друзі, поліція шукали 57-річного тернопільського журналіста, учасника бойових дій Ярослава Буяка. Весь цей час його тіло лежало в міському морзі з вимкненими холодильниками. 

Брат та батько почали шукати Ярослава ще на початку серпня. До того він кілька тижнів не виходив на зв’язок. За словами брата журналіста Андрія, той їм казав, що має лягти у лікарню, тому одразу не хвилювалися. На сполох забили, коли декілька тижнів від Ярослава не було жодної звістки.

– Ми обдзвонили усі лікарні та морги. Там нам дали відповідь, що нікого під ім’ям Буяк Ярослав Євгенович або ж невідомого чоловіка років 55–65 і певної статури у них немає, – розповів Андрій Буяк.

Після невдалих спроб знайти Ярослава самотужки родичі вирішили звернутися у поліцію. Журналіста оголосили у всеукраїнський розшук і почали оглядати невпізнаних пацієнтів у лікарнях та трупи у моргах. Всюди їх запевняли, що нікого схожого на зниклого журналіста не поступало.

Ярослава Буяка знайшли лише після того, як за його пошуки взялися колеги, на наступний день після розголосу у пресі.

Виявилося, що весь цей час журналіст був мертвим і від кінця липня його тіло просто лежало у морзі. За словами Андрія Буяка, вони з батьком не впізнали Ярослава через гниття плоті. Камери у морзі не працювали, а працівник закладу лише при родичах увімкнув холодильник з покійником.

– Тіло все чорне – опухле, осунуте. Ми хотіли зробити панахиду, та батько сказав, що якщо його посунути раз і потім вдруге занести, то тіло просто розлетиться, – розповідає брат покійного Андрій.

Керівник Тернопільської психоневрологічної лікарні Михайло Вовчук заявив, що Ярослав Буяк помер після того, як впав уночі. Його реанімували, але безрезультатно. Тож покійника відправили у морг. Як запевняють, з усіма супровідними документами: на тілі була бирка з прізвищем, а в особистих речах – військовий квиток та телефон. За його словами, працівники моргу не повідомили їм, що родичі не забрали тіло. Є відповідна процедура: на сьомий день медики в лікарні, де померла людина, зобов’язані повідомити міську раду про такого покійника.

Припускають, що плутанина вийшла через те, що Ярослав Буяк не вказав близьких, коли лягав у лікарню. Відтак працівники моргу завезли тіло чоловіка до холодильника, а довідка про смерть так і залишилась у лікарні. Зараз у кожній структурі, яка б мала відповідати за повідомлення про смерть журналіста, за зберігання тіла та його розшук проводять свої розслідування і з’ясовують, за яких обставин тіло загубилося.

Рідні журналіста запросили ще одну експертизу причин смерті. Вони кажуть, що ніколи б не подумали, що така доля спіткає відомого у Тернополі редактора та військового. Андрій Буяк повідомив, що родичі подаватимуть позов до суду на працівників медзакладу, де лікувався Ярослав, та моргу, де два місяці тримали тіло.

Журналісти зазначають, що у морзі Тернополя залишаються ще тіла в такому ж жахливому стані.

Ярослава Буяка похоронили 1 жовтня у закритій труні.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися