Галина СКАРЖИНСЬКА
Тернопілля

На Тернопільщині нелюд вбив молоду жінку на очах у її дитини

12 грудня 2021, 16:05
0
0
Сподобалось?
0

У Богдана Скаржинського із села Лиса Підгаєцького району Тернопільщини скоро день народження. Йому виповниться десять років. Це перший маленький ювілей дитини, попереду – усе життя. Але кожен новий день віддаляє сина від мами. Бо її життя безжально забрав убивця. Нелюд зробив це на очах у переляканого хлопчика, який безпомічно забився у сховку й дивився на останні секунди життя найдорожчої на світі людини.

Помстився, що вибрала іншого

Оксана в душі переживала, коли сестра Галя їй зізналася, що вагітна, а коханий і не думає одружуватися. Шкода було, що ось так складається доля рідної людини. У неї самої вже росло двійко діток – хлопчик та дівчинка. Чоловік – добрий, турботливий, люблячий. Розуміла, що Галі буде важко самій з дитиною. Тому всяко намагалася підтримати, допомогти.

– Не переживай, все буде добре, – не раз сестрі казала. – Вигодуємо дитятко, це ж втіха яка!

Кращої хресної годі було Галі шукати, й коли на світ з’явився маленький Богданко, вона покликала сестричку у куми.

Син підростав. Свою хресну шанував, а двоюрідні брат із сестрою були для нього, як рідні. Він завжди із захопленням дивився на їхнього тата, бо сам батька не мав…

А це став до Галі залицятися Ігор із недалекого від них села Вербів. Був трохи старший за неї, вже мав судимість. Молода жінка спочатку зустрічалася з ним, але коли зрозуміла, що він – не та людина, з якою б хотіла поєднати долю, вирішила розстатися. Люди передали, що за хлопцем тягнеться недобрий шлейф, були і жорстокі побиття, і різанина… Галя хотіла поставити крапку у стосунках. Тим більше, з ним разом не жила – вони по суті були зовсім чужі. Але залицяльник мирно розійтися не захотів й затаїв на Галю сильну образу. Коли почув, що вона зустрічається з кимось, в жилах від люті закипіла кров. Не міг пробачити, що вибрала іншого, й планував страшну розправу. Відверто Галі сказав: «Не покинеш його – заріжу! Як не будеш зі мною – не будеш ні з ким». Про погрози жінка навіть у поліцію заявила. Адже якось Ігор підстеріг її на полі, коли за коровою йшла, й накинувся з ножем. Тоді вона, поранена, вирвалася. Нападника відразу затримали люди й передали поліції. Але Ігоря невдовзі відпустили.

З другим чоловіком щасливою була недовго

– Галя жила з малим і мамою Надьою не в самому селі Лиса, а на хуторі Кримка, – розповідає однокласник Надії Роман. – Колись там багато людей було, а останнім часом з жилих – тільки кілька хат. Крім них, ще брат Галі на хуторі був. Його хата недалечко від їхньої, за горбом, стояла. Вони були недалекими сусідами. От з братової хати все те й почалося.

Був початок вересня. Галя напередодні переїхала жити до другого чоловіка в Угринів. Там село більше, є школа (а в Лисій – нема). Її Богданчик саме пішов у перший клас. Рідні раділи, що нарешті молодій жінці усміхнулася доля – на носі було весілля. Але щасливими виявилися всього три тижні.

На чергові вихідні зібралася Галя з сином маму провідати. Взяли із собою гостинців й поїхали. «Хуторяни горять!» – селом Лиса миттю прокотилася жахлива звістка. Як виявилося, зайнялася хата Галиного брата – її хтось підпалив. Люди стали збігатися, щоб допомогти чоловікові врятувати дім та майно. Кинулася бігти до сина й Надія. А Галя з Богданчиком ще затрималися вдома. Раптом мати похопилася, що забула вдома мобільний телефон. Вона вирішила повернутися. Захекана, вбігла у дім – й отетеріла: там вже хазяйнував непроханий гість. Жінка з переляку закричала. У ту мить убивця порішив її, розправився ножами з коханою й утік. Він не знав, що все те жахіття з-під ковдри на ліжку чує Галин син! Богданчик лежав, заціпенілий від жаху, й навіть не схлипував. А коли душогуб пішов, маленький школярик замкнув хату зсередини, затис у руках бабусин телефон й став чекати, коли ж прийдуть чи подзвонять рідні.

Біду передбачив дивний сон

Хтозна, скільки він так просидів. Знайшов переляканого онука дідусь. Впізнавши голос, хлопчик відчинив йому двері й розповів, що сталося. На місце подвійного убивства викликали правоохоронців, а дитину відвели в іншу хату. З ним працював психолог, бо Богданчик був у стані глибокого стресу.

А ката довго шукати не довелося. Невдовзі у селі Вербів вони знайшли колишнього залицяльника молодої жінки Ігоря, який і хату на хуторі підпалив, щоб увагу відволікти, й двох жінок убив. Той… висів у сусідському садку. Перед цим душогуб з Галиного телефону набрав номер її другого чоловіка й повідомив, де він є. Очевидно, схаменувся, що великої біди накоїв, та було вже надто пізно.

Цей убивця осиротив дитину

Галину з мамою поховали. Постало питання, що ж буде з осиротілим Богданчиком?

– Ми відразу з чоловіком порадилися й сказали, що візьмемо його до себе. А як інакше? Гріх би мала, – розповідає хресна мама хлопчика Оксана Ящик. І, дивлячись на фото Галі, додає: – Моя красотка. Я так за нею скучаю.

Жінка розповіла, що незадовго до трагедії мамі наснився дивний сон. Ніби лежить перед нею якась книга. Хтось розгорнув сторінки, й вона прочитала: «Твої дні вже недовгі…» Але тоді й подумати ніхто не міг, що станеться таке.

Оксана давала присягу перед Богом опікуватися похресником, бути духовною мамою по життю. І слова свого дотримує. А тепер стала йому справді другою мамою.

Хоча хлопчик хресну зве «тьотя Оксана», а на її чоловіка каже «вуйко Гєнко» (бо зветься Євген).

– Спочатку важко йому було, – зізнається сестричка. – А потім він нам довірився. Дуже плакав перед мамою, що таке з ним сталось. А перед нами, дітьми, ніколи, все тримає в собі. Хоча одного разу братові розказав все, як було: як мама лежала, як баба кричала… Але ми про це ніколи не говоримо.

Він з хресною часто ходить до мами на могилку. Сумує. Але вміє свою любов та тепло показати тій сім’ї, в якій живе. Рідні вірять, що Богданчику в них добре.

– Для мами ми однакові діти, нема, щоб хтось кращий, – каже Оксанина дочка.

І не сумніваєшся, що це – правда.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися