З річки дістали кам’яний хрест
Тернопілля

У річці на Тернопільщині знайшли старовинний кам’яний хрест

25 червня 2022, 11:43
0
1
Сподобалось?
1

У Бучачі на Тернопільщині люди знайшли у річці старовинний кам’яний хрест. Побачили його неподалік будинку культури з мосту, котрий веде через річку Стрипа, ще в період Різдвяних свят. Та тоді святиню дістати не було змоги. Тепер же хрест з почестями вийняли з води та занесли до храму.

Краєзнавці стали шукати інформацію, де могла раніше перебувати святиня. І на одній зі світлин, зробленій у післявоєнні роки Другої світової, впізнали хрест на кам’яній огорожі церкви Покрови.

– Зараз там якраз вхід і стоїть металевий хрест, – розповів житель Бучача Віктор Гребеньовський. – Ми порівняли й зрозуміли: це той самий зі Стрипи.

Люди згадують, як в часи совєцького атеїзму комуняки боролися з церквами та усім, що славило Бога. Зокрема в 50-х роках минулого століття було поруйновано багато святинь. І цей хрест чиїсь руки зірвали з місця та жбурнули у Стрипу. Річка колись мала до трьох метрів глибини у тому місці, згадують очевидці. І додають, що пізніше неподалік у воді опинився й комуняцький ідол Сталін, бо люди не змогли стерпіти наруги його послідовників. Останнього шукати ніхто й не думає. А хрест сам відкрився, коли Стрипа обміліла. Його бережно дістали та почистили від водоростей.

– Це дуже знаково, що хрест віднайшли саме в час героїчної оборони України від тих, хто свого часу хрести нищив, – прокоментував місцевий священник Олег Гронський. – Хочеться співати ще і ще: «Спаси, Господи, людей Твоїх і благослови насліддя Твоє, перемоги благовірному народові на супротивників даруй і хрестом Твоїм охорони люд Твій»! Це Божа сила не дала пропасти цьому хресту. Він має бути на святому місці, а не в річці. Дякую Тобі, Боже, за добрий знак.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися