Такий вигляд церкви ззовні
Тернопілля

Понад 20 років громада католиків на Тернопільщині молиться у цистерні

8 січня 2023, 18:57
0
1
Сподобалось?
1

Якщо молитва до Господа щира, то неважливо, де ти її промовляєш – у величному храмі чи у звичайній металевій бочці. У цьому впевнені жителі села Переходи Чортківської громади Тернопільщини. 

За радянських часів у Переходах не було жодної церкви. Живуть тут переважно переселенці з Польщі. Щонеділі ходили до церкви за десять кілометрів до Чорткова. У 1990-х роках місцеві православні побудували свій храм. А от невеличка громада католиків грошей на зведення костелу не мала. У 2000 році настоятель Чортківського римо-католицького костелу Ян Пьонтковський запропонував вірянам незвичну ідею – облаштувати храм у цистерні. Колись вона слугувала житлом для геологів у Сибіру. Звідти її привіз житель Чорткова. Йому виплатили зар­плату двома такими бочками.

– По приїзді сюди жив у ній, – розповідав отець Ян. – Мав там кухню і дві перегородки на кімнати. А потім збудував будинок, а до бочки складав непотрібні речі. Заправив за неї тисячу доларів. Я одразу погодився – дешевше ми би нічого не збудували. Везли на спеціальній платформі. У місті довелося піднімати електричні дроти, щоб цистерна їх не зачіпала.

Менш ніж за пів року в цистерні зробили храм. Працювали спільно всією церковною громадою. Тепер всередині бочки замість іржавих стін – ікони та скульптури святих, обабіч стоять лавочки. Обгородили територію та зовні надали цистерні вигляду культової споруди. На території церкви парафіяни висадили дерева і за власний кошт встановили дзвіницю. Її привезли з Польщі. Віряни кажуть, що на церкву ні сил, ні часу не шкодують.

Щонеділі помолитися сюди приходить близько 20 людей. Окрім того, сюди часто приїжджають туристи та паломницькі групи, аби подивитися на незвичну святиню.

 – Це вже маленька така тісна родина, яка дуже любить співати побожних пісень. Ми з дівчатами зробили такі пісеннички. Тут є ноти і співанки. Кожної неділі ми вивчаємо якусь нову пісню. Дуже всі люблять співати побожних пісень до Марії і до Ісуса, – розповіла журналістам парафіянка храму Оксана Регула.

У Переходах своїм незвичним храмом пишаються. Кажуть, таких оригінальних церков в Україні нема більше ніде.

Марта ДИМИДІВСЬКА

А такий вигляд церкви всередині

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися