Повстанський вертеп у Тернополі
Тернопілля

Замість Ірода – Сталін, а чорти – радянські кати

7 січня 2023, 17:12
0
0
Сподобалось?
0

Кожна громада по-своєму доповнює народні традиції. Пишуть колядки на новий лад, вигадують нових персонажів для перебиранців. А от у Тернополі минулого року молодь здивувала перехожих та гостей міста оригінальним вертепом, який назвали «повстанський». Традиційних негативних героїв тут перетворили на радянських катів, які ненавиділи Україну.

Особливість повстанського вертепу у його незвичайній тематиці. Напевно, раніше до такого ніхто не додумувався в Україні. Цар Ірод тут постає в образі Сталіна, чорти – це радянські енкавеесники. А от добро у цій виставі пропагують українські повстанці, зв’язкова та ангел. Усе це дійство супроводжується давніми українськими колядками, які знайшли в архівах. Відомо, що їх у криївках співали українські повстанці. Вони дотримувалися традицій, і ніякі переслідувачі та небезпеки не могли забрати Різдво.

– Цей вертеп є символічним, оскільки ним ми прагнемо показати боротьбу добра і зла на прикладі історичних подій у ХХ столітті, коли український народ боровся за визволення України та протистояв тоталітарному сталінському режиму, – розповідає учасниця Оксана Семенець.

Роль Сталіна виконував студент одного з місцевих вузів Василь Капустинський. Він разом з хлопцями та дівчатами, які є учасниками Мoлoдiжнoгo Нацioналiстичнoгo Кoнгресу, ретельно готували непростий сценарій. В театралізованій постановці молодь висміює тоталітарний режим, прославляє Україну та її народ, який бореться за незалежність. Прапор ОУН-УПА та різдвяна зірка – головні символи повстанського вертепу. Його учасники відвідали різні установи Тернополя, а згодом виступили на Театральному майдані. Глядачі із задоволенням дивилися виставу та дякували оплесками за патріотичну позицію цим молодим людям.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися