Викладачка Віра ГРАБЧУК і воїн Пол ОГІЛВІ
Тернопілля

Доброволець з Британії вчить українську мову

5 лютого 2023, 18:46
0
0
Сподобалось?
0

53-річний громадянин Великобританії Пол Огілві отримав поранення під Бахмутом. Зараз він лікується в Тернополі. А після реабілітації чоловік планує повернутися на передову.

– Я був солдатом, брав участь у війні в Хорватії. За подіями в Україні стежу з 2014 року. Тільки побачив після повномасштабного вторгнення по телевізору звернення вашого президента з проханням допомогти, то відразу приїхав, – розповідає британець. – Служив в інтернаціональному легіоні.

Пол отримав серйозне поранення під час бою на Бахмутському напрямку у вересні 2022-го. Військовослужбовцю майже відірвало ногу.

– Нас обстрілювали безперервно вісім годин. Снаряд впав біля окопу, мені пошкодило ногу у двох місцях. Хлопець позаду мене, Тарас, і ще кілька бійців були також поранені, але мені дісталося найбільше. Я мушу подякувати людям, які витягнули мене, тому що ми були в дуже скрутному становищі. Ми не могли рухатися впродовж п’яти годин, бо росіяни використовували дрони і скидали гранати. Хлопці скористалися першою можливістю, коли все стихло, тоді медики змогли прорватися і витягнути мене. Зрештою ми взяли це село, – пригадує Пол ті драматичні події.

Врятувати ногу змогли завдяки операції, яку провели тернопільські хірурги. Спеціальні медичні імплантати знайшли аж в Австралії. Попереду у британського воїна чотири місяці реабілітації. За цей час чоловік планує вивчити українську мову і хоче повернутися до побратимів.

– Це одні з найсміливіших людей, яких я коли-небудь зустрічав у своєму житті, – розповідає доброволець. – Взявся за українську, бо збираюся повернутися у свій підрозділ, який нещодавно зазнав втрат. Зараз там вже не так багато людей, які розмовляють англійською. Тому я повинен розмовляти українською. Так я буду більш ефективний під час виконання бойових завдань.

Втрата побратимів позначилась на емоційному стані чоловіка, але не зламала його дух. Крім того, аж ніяк не змінила його бажання стояти на захисті нашої країни та всього цивілізованого світу.

Пол каже, що почав вивчати алфавіт самостійно ще раніше. Також він користується трьома мобільними додатками для вивчення мови. З британцем безкоштовно займається Віра Грабчук, яка рік прожила у США і вільно володіє англійською.

– Пол вже знає алфавіт і вміє рахувати. Добре, що є якась база. Думаю, дуже скоро ми будемо говорити цілими реченнями, вивчимо відмінки і перейдемо до конкретних фраз, які найчастіше використовують на фронті, – розповідає волонтерка.

– Я хочу говорити тією мовою, якою розмовляють українці, бо дуже вас шаную й поважаю, – додає британський воїн Пол Огілві.

Олесь ТИХОНЕВИЧ

Пол ОГІЛВІ (в центрі) з бойовими побратимами

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися