Іринка ХИМИЧ з батьками
Вінничина

Маленька дівчинка живе у тілі старої бабусі

9 травня 2018, 08:54
0
0
Сподобалось?
0

Рятувати мешканку Вінниччини зголосилися США

Яких тільки хвороб на світі нема. Часом навіть страшно подумати, наскільки важкі випробування людині приносить її природа. Як-от Іринці Химич із селища Березина, що біля Вінниці. Її маленька душа закована у старечому тілі. Бо хоч у свідоцтві про народження вказано, що дівчинці лише сім рочків, науковці кажуть, що її тіло зараз таке, як у жінки літнього віку.

Чотири роки не могли встановити діагноз

Про те, що їхня дитина має проблеми зі здоров’ям, батьки запідозрили за кілька місяців від народження донечки. Бо коли Іринка з’явилася на світ (попри те, що була доношеною, мала маленьку вагу – всього 2 кілограми 300 грамів), виглядала як звичайне немовля. Пізніше на хворобу почала вказувати шкіра малечі. Вона була тонюсінька, мов папір, і виглядала, ніби обпечена. А ще стали пухнути ніжки.

Першим діагнозом була системна склеродермія. Та призначене лікування ефекту не давало. Тоді почалося виснажливе ходіння по медзакладах та лабораторіях, безкінечна здача аналізів та… «уточнення» у медичній картці: «захворювання шкіри». Яке саме, українські дерматологи вказати так і не змогли.

– Я не знала, що з моєю дитиною. Це мене лякало, – розповідає мама Діна. – Так тривало десь чотири роки. З лікування Іринці призначали пом’якшуючі креми та трав’яні ванночки. І все. Коли я пояснювала, що це не рятує донечку, мені відповідали: «Дякуйте Богу за те, що дитинка ще жива». Що залишалося робити? Ми їздили по святих місцях та монастирях. Аж поки нам не підказали, що у Москві є серйозна клініка, де вивчають шкіру. Ось там вперше нам сказали про прогерію.

І стала мати шукати, що ж то за біда така.

Одна така зі ста у… світі

Прогерія – це синдром раннього старіння організму. Він не лікується, адже це дефект генетичний. А наслідки страшні. Адже тіло дитини зношується шаленими темпами! Передчасно старіє шкіра, випадає волосся, страждають усі внутрішні органи та суглоби «крутить» на погоду. Так, маленьких хворих турбують недуги людей похилого віку. Бо за рік життя вони проживають усі 8-10. Тож своє 15-ліття мало хто з них зустрічає. Таких дітей у світі є менше ста.

Така інформація не на жарт налякала батьків Іринки Химич. Вони стали шукати порятунку для своєї крихітки за кордоном. І натрапили на унікальну клініку у Бостоні (США), де працюють з хворими на прогерію за експериментальною програмою. Там вивчають загадкову недугу і намагаються створити ліки, які будуть «гальмувати» ген старіння.

– Я вірю, що вони знайдуть лікування. Наука йде вперед. Нам треба тільки протриматися, – з надією каже жінка.

Бостонську клініку очолюють лікарі, які самі зіштовхнулися з проблемою прогерії – хворів їхній син. Хлопчик дожив до 16 років. Батьки занурилися в питання лікування й уповільнення процесу старіння таких діток й створили благодійний фонд, який фінансує вивчення та дослідження хвороби, а також допомагає родинам, у яких є ця біда.

Науковець Леслі Гордон уже надіслала Діні електронну книгу про те, як доглядати за такими хворими.

Дітям заново формують ДНК

– Це дивовижно: у Бостоні медики спробували заново сформувати ДНК. Вони спочатку проводили експеримент на тваринах, а тепер працюють з дітьми. Ми подали анкету на участь у програмі. Та коли прийшло підтвердження, чергове обстеження показало, що судини донечки в поганому стані, переліт може негативно вплинути. Тож ми підлікуємося і не втрачаємо надії на Америку, – каже мама.

Батьки продовжують збирати кошти на поїздку у США. Вони вхопилися за цю ідею, як за рятівну соломинку. Хоч розуміють, що на сьогодні повне одужання їхньої єдиної дитини неможливе.

Тим часом Іринка вже перенесла… інсульт. Ночами її мучать судоми. Кожен день для дівчинки – нове випробування. Бо ні звичайний одяг, ні взуття для неї не підходять – усе шиється на індивідуальне замовлення чи перешивається з більшого на менше. Вона не може купатися у воді з-під крана, бо тіло болить. Тож для дитини її спеціально привозять з джерела відомої Йосафатової долини. Возять маленьку на «гліцеринове» джерело на Рівненщину, на термальні води на Закарпаття. Дитині також потрібні спеціальні вітаміни, харчування. Аби підтримувати здоров’я донечки, рідні вже спродали фактично все, що мали. Тож Химичі звертаються до усіх небайдужих з проханням відгукнутися на їхню біду.

Кошти можна переказати на картку ПриватБанку мами Діни Химич – 5168 7426 0238 7676. Контактний номер телефону – 096-6922697.

Наталія КРАВЧУК, Вінницька область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися