Микола ДЕМКОВ біля свого «вишиваного» будинку
Вінничина

Вінниччанин «вишив» стіни свого будинку

29 березня 2020, 15:25
0
1
Сподобалось?
1

У Літині на Вінниччині стоїть диво-будинок. На нього неможливо не звернути уваги, адже його стіни грають барвами та ваблять своїм виглядом. З них дивляться на перехожих величезні маки та братики, тюльпани, нарциси та кульбабки. Краса!

На мозаїку витратив вісім тисяч кришечок

У молоді роки Микола Демков вчився на плиточника-облицювальника. Тепер, коли вже на пенсії, згадує ту науку. Чи думав колись, що стане вона йому в нагоді як декоратору? Тепер не уявляє, що може чимось іншим займатися. Бо захопився «вишивкою» стін.

Він уміло поєднав пластикові кришечки з-під пляшок, уламки плитки та скла, різної фракції та кольору щебінь. І з них вийшли цілі картини.

– Воно справді виглядає, як вишивка хрестиком. Бо технологія трохи подібна. Я купую вишивальну схему, яка мені подобається, тоді на стіні розграфлюю квадратики, як полотно, розраховую площу, підбираю кольори, відтінки – і беруся до художньої роботи, – ділиться своїми секретами пан Микола. – Усі частини прикріплюю до стіни за допомогою клею для плитки. Тримаються відмінно.

Тільки кришечок на оформлення стін свого дому він використав понад вісім тисяч! Їх зносили майстру з усього Літина. Сортував матеріал мішками.

Камінці привозить з Карпат

А де потрібно було елемент не круглий, а фігурний (скажімо, дрібні листочки чи пелюстки квітки), вирізав його з відходів кольорової плитки і доповнював малюнок. Має чоловік серед запасів різні її відтінки. Тут також друзі та знайомі підсобляють – знаючи про захоплення Миколи Демкова, звозять йому залишки плитки після ремонту.

І камінчиків має різних, яких тільки душа забажає! Одні привозить з Карпат, інші – з кар’єрів. Зізнається, часом і на вулиці збирає, коли роблять ремонт і лежать гори щебеню. Демкову ж не треба їх дуже багато – досить відерця найкращих.

А ще на подвір’ї пана Миколи можна побачити клаптик землі з насадженими лісовими квітами, саморобного вітряка і декоративного журавля, який дістає воду з криниці. У гнізді примостився лелека. Усе обійстя – у гармонії з природою. Як душа майстровитого пана Миколи.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися