У Вінниці під домашнім арештом залишили американця, якому у США «світить» страта
Вінничина

У Вінниці під домашнім арештом залишили американця, якому у США «світить» страта

8 вересня 2020, 17:56
0
0
Сподобалось?
0

У Вінниці суд залишив під домашнім арештом американця Крейга Ланга, який у складі «Правого сектора» та Грузинського легіону воював в АТО. 

Про це повідомив у своєму фейсбуку його адвокат Дмитро Моргун, пише "20 хвилин"

У прес-службі міського суду про результати розгляду справи повідомили наступне: «Суд встановив, що іноземець має на утриманні малолітню дитину і безробітну дружину та упродовж всього часу, не порушував обраний йому запобіжний захід (нічний домашній арешт - авт.). 

Заслухавши усіх учасників справи та дослідивши усі представлені докази, суд дійшов висновку відмовити у задоволенні клопотання прокурора», — йдеться в повідомленні суду. 

Затримали для передачі США 

За день до судового розгляду, 3 вересня, Ланга затримали поліція та СБУ на запит Офісу Генерального прокурора. 

"Зранку мене запхнули в автобус. У ньому сиділи невідомі люди в масках та зі зброєю. Я почав кричати, щоб вони себе ідентифікували. Коли вони відповіли, що є представниками поліції, то я здався, — говорив на суді Крейг Ланг. — Це несло ризик для мого життя та життя оточуючих, оскільки я міг захищатися. І на мою думку, людина, яка видала наказ мене затримати таким чином, має сидіти у тюрмі", - каже чоловік. 

Затримання американця його захисники назвали незаконним: "Людину можуть позбавити волі на підставі законного рішення суду або одразу після скоєння злочину, — говорив під час розгляду справи в суді Дмитро Моргун. — Злочин він не скоїв, його затримали в Могилів-Подільському, він сидить під домашнім арештом і його відстежують по браслету. Апеляційний суд ще у жовтні минулого року визнав, що такий арешт вже є екстрадиційним. Для чого тоді затримувати мого клієнта, без рішення суду про зміну запобіжного заходу? ".

«США вимагають в України видати Крейга їм негайно для суду по справі про розбійний напад у Флориді та пишуть чорним по білому, що у випадку визнання його винним — збираються застосовувати смертну кару. А в Україні — смертна кара — заборонена з 1995 року. Тобто видавати будь-кого без письмових гарантій незастосування смертної кари Уряд України не має права. Але «єслі нєльзя, но очень хочется — то можна!» — це головний принцип роботи прокуратури нашої», — написав Олег Верем’яненко.

Адвокати зазначили, що будуть оскаржувати ще й рішення про екстрадицію американця, яке прийняли в Офісі Генпрокурора. 

Чому американця судять у Вінниці 

Раніше писали, що Крейг Ланг є колишнім американським військовим, який воював на Сході України. З 2015 року він декілька разів приїжджав до України, де спочатку приєднався до «Правого сектору», а потім мав контракт з українською армією, був у складі «Грузинського легіону».

З листопада 2018 року проживав у Києві, де викладав англійську мову. Декілька разів виїжджав на передову разом з «Правим сектором». 

— Я просто хотів допомогти людям... Я бачив несправедливість в тому, що сталося. У цій агресії проти людей, які просто хотіли бути вільними, — розповідав американець  про причини, за якими він приїхав на війну в Україні. У серпні 2019 року Крейга Ланга затримали під час перетину українського кордону. 

Чоловік хотів потрапити до Молдови, щоб перезапустити свою візу. Під час перевірки прикордонники помітили, що він є у базі Інтерполу, як «особа, що розшукується за вчинення насильницьких злочинів з використанням вогнепальної зброї та співучасті у вбивстві двох осіб на території США».  

Могилів-Подільський міськрайонний суд ухвалив його утримання у Вінницькій установі виконання покарань №1, строком до 29 вересня. Пізніше це рішення було змінено на більш м’яке — домашній арешт. І щоб відбувати запобіжний захід у Вінниці, йому винайняли квартиру на Коріатовичів. З ним живе його дружина, з якою познайомився торік у Києві. У молодят вже є спільна дитина. 

За що Лангу грозить смертна кара 

Як встановило слідство, у квітні 2018-го колишні американські військові 29-річний Крейг Ланг та 22-річний Алекс Цвіфельхофер скоїли пограбування та вбивство двох людей.  За розслідуванням, яке провела поліція та ФБР, молодики збиралися продати шість пістолетів, гвинтівку та кілька комплектуючих за $3000.

Покупцем став 53-річний Серафін Лоренцо, який займався перепродажем зброї. Він та його дружина Діана Лоренцо мали зустрітися з молодиками біля церкви в селищі Естеро, штат Флорида. Близько 23:00 місцеві мешканці почули стрілянину та зателефонували в поліцію. Тіла подружжя знайшли зранку наступного дня. 

Серафіна Лоренцо було розстріляно сім разів, а його дружину Діану Лоренцо — одинадцять разів. Грошей при них не було. Серед доказів обвинувачення Ланга — листування в фейсбуку з Цвіфельхофером. У соцмережі вони обговорювали поїздку до Флориди, про плани прийти до магазину військових надлишків у Маямі, придбати бронежилети, скоїти пограбування, вкрасти човни, а потім втекти до Південної Америки чи України.

Майже рік у Вінниці триває розгляд справи про його екстрадицію Крейга Ланга. Проти цього виступають його захисники, які вважають, що американцю в США загрожує страта. А оскільки в Україні діє заборона смертної кари, тож вимагають від американської сторони гарантію про незастосування такого виду покарання до американця Крейга Ланга. 

Ланг намагається отримати в Україні статус біженця чи політичний притулок, що може захистити його від екстрадиції. Поки це питання розглядатиме Державна міграційна служба, Генеральна прокуратура не має права видати американця.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися