Ось він, чорний трюфель
Вінничина

Луцькі ресторани замовляють трюфелі з Вінниччини

7 лютого 2021, 18:27
0
0
Сподобалось?
0

Почалося все з того, що товариш, який працює на трюфельній фабриці в Італії, запропонував Олександру Джизі вирощувати ці знамениті гриби, батьківщиною яких вважається Франція. Бо у світі це дуже прибутковий бізнес. Лише почувши ціну на трюфель, стає не по собі – 1500 і навіть 2000 євро за кілограм! Невже є люди, готові викладати такі шалені гроші за гриб? Є, і немало. Навіть в Україні, не кажучи вже про Європу та інші багаті країни. Проте виявилося, що такі ж самі чорні трюфелі Сашко в дитинстві збирав з татом у їхньому лісі відрами!

Гриби лікують очі і дають чоловікам силу

Звідки ж цей дивовижний гриб, за який на аукціонах платять шалені гроші, міг взятися у вінницьких лісах? Професійний агроном та аграрій від діда-прадіда Олександр Джига засів за архіви. А ще згадав розповіді тата про гриби, що ростуть під землею на коріннях дерев, і про те, що їхній предок збирав їх для самого російського полководця Суворова. Їх завезли в ці краї після війни 1812 року, коли в Росії пішла мода на усе французьке. Точніше, посадили дуби з французької місцевості, де росли трюфелі. Так спори закордонного делікатесу потрапили на Вінниччину і з часом розповсюдилися по багатьох районах. Дивовижний гриб у них в селі називали волове серце. Але прості люди поняття не мали, наскільки він цінний.

Почувши, що Джига знайшов французькі гриби у їхньому лісі, односельці просто посміялися. Навіть професори не хотіли в це вірити, бо вважається, що трюфелі в Україні не ростуть. Та аналіз показав, що вінницький за своїм складом нічим не відрізняється від знаменитого французького родича.

– Колись і в нашій місцевості ці гриби вміли вирощувати. Технології збереглися у старовинних книгах. Двісті років тому царська Росія продавала за кордон по 100 тонн трюфелів у рік. Збереглася безліч тодішніх страв, де використовувалися ці делікатеси, – розповідає Олександр. – Навіть у класичний салат «Олів’є» їх додавали.

Олександр ДЖИГА

Приміром, в Італії виготовляють 380 найменувань трюфельної продукції і продають у 55 країн світу. Креми, шампуні, БАДи, ікру, соуси, шоколад, м’ясо, помідори. А в Корані описано, що трюфелі лікують очі. І лікарі східної медицини вичавлюють з них сік та роблять ліки, які відновлюють зір. Бо стільки мікро- і макроелементів, як отримують з коріння дерева ці гриби, більше не має жодна рослина й тварина.

– Трюфель вважається найсильнішим афродизіаком (речовина, що підвищує статеву силу – авт.). Навіть женьшень і золотий корінь з ним не позмагаються. Тому багаті чоловіки купують цей продукт для зміцнення чоловічої сили. А моя старша донечка хрумає сушені трюфелі як чіпси! – сміється Саша.

Трюфелі можна знайти і на Волині

Понад два роки тому Олександр заклав першу в Україні плантацію трюфелів на площі у півтора гектара. Частину саджанців купив в Італії. Щоб заразити спорами грибів нові площі, брав також культури з дикорослої, ще поміщицької ділянки лісу. Висадив павловнію – дерево, що росте найшвидше у світі, до п’яти метрів за рік. Її спробували заразити спорами білого трюфеля. Та на перший урожай можна чекати десь через чотири-п’ять років. А окупитися трюфельний бізнес має літ за дев’ять-десять. Якщо все вдасться, то грибні плантації залишаться у спадок вже дітям фермера-новатора.

– Ще три роки тому вітчизняні ресторатори казали, що трюфель не для наших людей. І навіть не всі самі пробували його. Тепер мене запрошують, щоб я навчив персонал трюфельним секретам, маю багато замовлень з усіх куточків України. І з Луцька, до речі, теж. Є один відомий ресторан, якому подобається мій трюфель, бо нагадує італійський. Одного разу довелося на їхнє замовлення за один день знайти гриб у лісі й до вечора попутками передати до Луцька.

Збирання трюфелів – ціла наука. Без доброго пса знайти гриба практично неможливо. Тому для цього спеціально дресирують собак, як на наркотики чи зброю. Цього сезону Олександр зі своїм кокер-спаніелем вполював трохи диких трюфелів. І розлетілися вони, як гарячі пиріжки. Звичайно, він не ставив таку ціну, як на аукціонах, а зробив акцію, щоб побільше людей могли його спробувати. Навіть студенти-гурмани замовляли. За словами Олександра Джиги, чорного трюфеля можна знайти у лісах Південно-Східної України. Можуть вони бути й на Волині, у південних її районах, що ближче до Львівщини. Треба тільки вміти на них полювати.

Ніна РОМАНЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися