Під час обряду хрещення
Вінничина

На Вінниччині польський президент хрестив близнят

19 червня 2021, 12:21
0
0
Сподобалось?
0

15 років тому дочка і зять вінничанки Алли Ратинської запросили тодішніх президента і прем’єр-міністра Польщі Леха і Ярослава Качинських стати хресними їхніх новонароджених хлопчиків-близнят. І вони погодилися.  

Родина Алли Ратинської пишається своїм польським корінням. Її бабуся родом з-під Варшави. Тому немає нічого дивного, що донька Люда, закінчивши школу, вищу освіту поїхала здобувати до столиці Польщі. Вона вступила на історичний факультет Варшавського університету. Там же зустріла майбутнього чоловіка Вадима Ружанського. Він приїхав аж з Казахстану, куди його прадіда-поляка вивезли з України під час сталінського терору. Після отримання дипломів магістрів молоді люди одружилися. 18 червня 2006 року в них народилися хлопчики-близнята  Олександр і Артур. Як розповіла їхня бабуся, обирали імена, які б однаково  звучали в Україні, Польщі і Казахстані. Алла Петрівна зізнається, що спочатку і не думали брати перших осіб держави за кумів.

– Перший місяць я допомагала глядіти діток, – розповіла пані Алла. – Але треба було терміново вернутися додому. Тому почала оформляти візу своїй мамі. Консул, коли побачив, що близнята народилися 18 червня, у 58-ий день народження Качинських, сказав: «А чому б Вам не написати про це президенту?» Виявилося, що Артур і Олександр – єдині близнята у Польщі, народжені в один день з близнюками Качинськими. Це унікально.  Тож Люда і Вадим запросили президента стати хрещеним батьком одного з хлопчиків. Відповідь надійшла через місяць. Лех Качинський, так само як і його брат Ярослав, погодилися.

Онуків пані Алли хрестили у січні 2007 року. За словами співрозмовниці, процедура хрещення відбувалася у каплиці президентського палацу  у Варшаві, куди запрошують тільки високих гостей.

 – На хрестинах був тільки Лех Качинський і його дружина Марія. Він перепросив за Ярослава, який не зміг взяти участь в урочистій церемонії через невідкладні справи. «Отак завжди доводиться викручуватися за старшого брата», – пожартував пан президент. Служба тривала годину, – пригадує пані Алла. – На згадку про подію подарував  хлопцям по срібній ложці з вигравіюваним написом: «Олександрові від президента Польщі» та «Артурові від президента Польщі». Ці подарунки зберігаємо, як сімейну реліквію. А ще у нас є багато гарних фото і відеофільм.  

Алла Ратинська зазначила, що родина не докучала главі держави своїми проблемами і не зверталася по допомогу. На свята посилали вітальні листівки. Так було до квітня 2010 року, коли Лех Качинський з дружиною Марією загинули в авіакатастрофі під Смоленськом. З його братом Ярославом тісного спілкування немає. 

Людмила і Вадим Ружанські живуть і працюють у Варшаві. Там цього року закінчили з «червоним пасом» початкову школу Олександр і Артур. Вони – громадяни Польщі. Крім польської, розуміють російську і українську. Дуже горді від того, що до хреста їх тримав покійний президент Польщі з дружиною. Пані Алла бідкається, що через карантин більше року не бачила онуків. Вони за цей час дуже виросли. Тож сподівається, що у липні вдасться побувати у Варшаві. 

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися