Іринка ХИМИЧ
Вінничина

Батько єдиної в Україні дівчинки з тілом бабусі залишив її без засобів для існування

19 червня 2021, 17:11
0
-2
Сподобалось?
-2

«Вісник+К» розповідав на своїх сторінках неймовірну історію дівчинки-бабусі з Вінниччини Іринки Химич. Вона з’явилася на світ з унікальним захворюванням – прогерією. Це генетична недуга, що провокує передчасне старіння. Фактично за кожен рік свого життя вона проживає… вісім-десять. Нещодавно додалося ще одне випробування – тато з сім’ї пішов, залишивши хвору дитину без засобів для існування.

У п’ять років – перший інсульт

Коли в родині з’явилася на світ Іринка, її батьки Олег та Діна Химичі із селища Березина надзвичайно тішилися. Дівчинка була для них дуже довгожданою і бажаною. Але невдовзі сімейне щастя спіткнулося з великим випробуванням: мама помітила, що донечка розвивається не так, як інші немовлята. Були ходіння по медиках та вислуховування різних діагнозів. Аж поки врешті не прозвучав справжній – прогерія.

Коли мама стала вивчати, що за біда підкосила її кровиночку, місця собі не знаходила. Читала про перебіг хвороби й невтішні прогнози медиків – і її душили сльози. Виявилося, що таких малят всього сотня на нашій планеті! І єдине місце, де їх лікують, – це спеціалізована клініка у Бостоні (США). Її заснувало подружжя лікарів у пам’ять про сина, хворого на передчасне старіння. І Діна вхопилася за можливість повезти Іринку на лікування туди як за останню соломинку.

– Не знаючи мови, я писала і благала, щоб мене почули та допомогли дитині, – розповідає мама дівчинки. – Методика, за якою там працюють, складна, і я у неї вірю. Головна мета лікування – змусити ген старіння «пригальмувати», а тіло – відновлюватися. А в той час провідні фахівці шукають можливість заново сформувати ДНК людини!

Кілька років батьки чекали на підтвердження їхнього візиту в Бостон, й врешті втішилися, отримавши позитивну відповідь. Та поки полетіли, в Іринки сталось... два інсульти: один у п’ять років, другий у сім.

Важко перенесла ковід

Річ у тім, що дітей з такою недугою переслідують болячки людей літнього віку, зокрема, крихкість судин та кісток. Скільки сил та здоров’я витратила мама, аби крихітку поставити на ноги. І щойно лікарі дали добро на переліт, вона з чоловіком та донечкою вирушила до найзаповітнішої мрії.

Америка зустріла Химичів дуже привітно. У Бостоні вони почули підтвердження діагнозу Іринки та схему лікування у разі згоди.

– Усіх деталей не можу розповісти, бо підписала угоду, але скажу, що за кожну таблетку маю в клініку відзвітувати. Препарати дуже дорогі, але курс на два роки нам оплатили волонтери.

За цей час в Україні померла інша дівчинка, хвора на прогерію, з Волині. Її батьки болісно пережили втрату. А Іринка Химич залишилася єдиною в нашій державі з таким діагнозом. Та коли батьки мали її везти на повторне обстеження, у ситуацію втрутився коронавірус. Життя дитини знову опинилося під загрозою.

– Ми дуже важко перенесли ковід, – намагається триматися, розповідаючи, Діна Химич. – Іринці почало віднімати ніжки, мені дало на серце. Квитки на літак довелося здати…

Були змушені все починати знову, адже час невпинно спливав, а тіло дівчинки далі стрімко старіло.

Дизайнерська хустина Іринки

Батьки розлучилися і судяться

Згадалася історія кохання Діни та Олега. Як при першій нашій зустрічі жінка ділилася щастям, що має в особі коханого чоловіка вірного друга й підтримку. Сьогодні її очі не блищать такою радістю, як тоді. Навпаки, вони хочуть плакати. Бо ридає душа Діни. Вона розповідає, що через сімейні негаразди, аби додаткові стреси не підривали й так погане здоров’я єдиної донечки, була змушена подати на розлучення. Тепер ділять у суді майно.

– Але найгірше не це – батько відмовлявся давати дозвіл на виліт дитини до Америки, – зізнається Діна. – Скільки нервів й здоров’я пішло на те, щоб таки полетіти.

На щастя, обстеження підтвердило: лікування дає ефект. Тепер головне – вчасно його отримувати.

А Іринка дарує мамі натхнення! У ній прокинувся художник. Дівчинка уже мала персональну виставку у столиці. Спонсор Андрій Здесенко допоміг організувати за мотивами Іринчиних картин друк листівок та серветок.

Сьогодні їй 10. І вона продовжує дивувати своїми творчими здібностями. Львівське інклюзивне ательє Lady Di, перейнявшись долею дівчинки, випустило особливі жіночі хустинки. Із них дивиться на нас рожевий фламінго, якого аквареллю на папері зобразила Іринка, а дизайнери перенесли картину на тканину.

– Це улюблений птах донечки, вона асоціює себе з ним, – зізнається мама. – Символ надії, любові та втілення мрій…

Кошти від продажу ексклюзивних хустинок частково підуть на рахунок маленької художниці. Вона вірить, що таки зможе продовжити лікування й доживе до справжньої старості!

Тим часом Діна тепер весь час бере кредити, аби мати змогу далі оплачувати дитині лікування. Хто хоче підтримати Іринку з мамою фінансово, кошти може переказати на картку ПриватБанку:  5168 7520 1136 0347 (Химич Діна)

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися