Борис ТОДУРОВ поспішає на операцію
Вінничина

На Вінниччині органи 37-річного чоловіка пересадили чотирьом дітям

16 жовтня 2021, 15:00
0
0
Сподобалось?
0

Органи 37-річного чоловіка пересадили чотирьом дітям

Нещасний випадок стався з молодим жителем міста Хмільник на Вінниччині. Він ремонтував машину, і одна деталь відкололася та через око потрапила у головний мозок! Травма жахлива і несумісна з життям…

– Його привезли до нас з п’ятниці на суботу. Він ще був при свідомості. Потім – у комі, а згодом перестав самостійно дихати, але ще були ознаки мозкової активності. А у понеділок уже констатували смерть головного мозку, – розповів завідувач реанімаційного відділення, трансплантолог-координатор Вінницької обласної клінічної лікарні Олег Бороденко. – Разом з дружиною був родич-анестезіолог. Він допоміг переконати, що дійсно шансів вижити у хворого немає. А якщо погодяться на донорство, то серце рідної людини буде жити в іншому тілі. Я вперше говорив на таку тему з родичами – не знаю, де знаходив слова. Напевно, тим чотирьом дітям йшло на життя. Бо й родичі погодилися, і склалося все дуже благополучно.

У грудях 12-річної Маргарити б’ється донорське серце

Події розгорталися блискавично. Для вилучення серця приїхав директор Інституту серця Борис Тодуров зі своїми анестезіологами та асистентами. По нирки прибули два урологи з «Охматдита» та бригада з клініки «Оберіг» по печінку. Вінницькі медики підтримували роботу необхідних органів, поки не приїхали трансплантологи зі столиці. Серце за 50 хвилин доправили вертольотом Нацполіції, бо «придатним» орган залишається лише до чотирьох годин. 12-річна Маргарита першою отримала донорський орган. Про це на своїй сторінці у соцмережі повідомив Борис Тодуров. Хоч медики дуже переживали, чи вміститься серце дорослого чоловіка у маленьких грудях дівчинки. Проте воно підійшло ідеально, і операція пройшла успішно! Згодом нирки пересадили двом підліткам – 14 і 17 років, котрі лікувалися у київському «Охматдиті», а печінку 17-річній дівчині, яка місяць перебувала у критичному стані в реанімації. Родичі донора не захотіли, щоб лікарі розголошували його ім’я. Їм важко перенести втрату, але втішені, що органи молодого чоловіка врятували життя дітям.

Людмила ПОЛІЩУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися