Вінниччанин тримає власну мініферму з розведення перепелів
Вінничина

Вінниччанин тримає власну мініферму з розведення перепелів

20 листопада 2021, 10:34
0
0
Сподобалось?
0

Ця маленька птиця дуже корисна, хоча у господарстві її мало хто тримає. Та усі знають, що дієтичне м’ясо має багато цілющих властивостей. Так само і яйця. Житель Вінниці Ілля Павлюк кілька років тримає свою мініферму з розведення перепелів і переконаний, що кращої птиці годі шукати.

– Починати найкраще з породи японський перепел. Це найпростіша в утриманні пташка, – зазначає чоловік. – Щоправда, вона малесенька, важить до 150 грамів, але це найбільш несуча порода – за рік від однієї самки збирають 300 яєць. На японках можна здобути досвід, а потім розводити техаського перепела. Він виростає до пів кілограма – м’ясна порода.

Чоловік розводить перепелів у приватному будинку. Тримає їх у старій, але опалюваній кухні.

– Важливо, щоб у клітці завжди був пісок, аби мали чим чистити пір’я. Двічі на місяць додаю до нього деревного попелу. Це найкраща профілактика від паразитів, – ділиться порадами господар.

В одній клітці тримає лише перепелів однієї породи та віку.

– Для дорослого птаха оптимальна температура – 18–22 градуси, бо коли менше 16, вони перестають нестися. Світловий режим – дві години є світло, дві – ні. Тому встановив на лампах час. Якщо людина має одну клітку перепелів – для себе, а не на продаж, то може її у літній кухні поставити, біля курей, свиней чи корови в хліву. У мене одні брали п’ять птахів у місто. Кажуть, співати будуть дітям і ще й яєчко їм знесуть.

Хоча співають тільки самці. Зазвичай на розплід беруть п’ять самочок і самця. Починати розводити перепелів найкраще літом. Якщо жарко, то господиня у хліві з клітками може розбризкати воду, відчинити вікно, але щоб не було протягів. У поїлках завжди має бути чиста вода. Літо краще для перепелів ще й довгим днем.

– Їм треба не менше 18 годин світла, бо не несуться. Взимку лампочку вмикаємо із сьомої-восьмої ранку. Розвиднилось – вимкнули. А десь о п’ятій вечора знову світимо, бо годуємо. Повечеряють, і сідають нестись. Вранці яйця збираємо, поки перепілки снідають.

Чоловік додає, що купувати спеціальний комбікорм можна у магазинах, а він і сам навчився його робити.

– Беру по два кілограми макухи, вівса, пшениці, кукурудзи, додаю 50-грамову склянку гранульованого кальцію і перемелюю млинком на нульову фракцію, – розповідає Ілля Павлюк. – Можна ще додавати премікс. Добова норма корму на одну птицю – приблизно 20 грамів. Перегодовувати не треба. Тому перепілки можуть їсти досхочу лише до 60 днів, поки не почнуть нестися, а далі годувати треба чотири рази на день.

Господар зазначає, що вся його сім’я смакує перепелами та їхніми яйцями. Адже науковці довели: якщо в день з’їдати два яйця, то зміцнюється імунітет, нервова система, добре розвивається зір, поліпшується пам’ять.

– У поїлках перепелів завжди повинна бути чиста вода. При чому міняти її треба три-чотири рази на день – не можна допускати застою.

– Деревний попіл – це найкраща профілактика від паразитів. Тому його насипають у клітки.

– У Японії перепелині яйця включені в обов’язковий раціон харчування учнів – кожен отримує під час обіду по дві штуки.

Віктор ПАНЧЕНКО


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися