Владислав УКРАЇНЕЦЬ
Вінничина

Лейтенант Українець з Вінниччини загинув у перший день війни, а поховали його тільки зараз

3 грудня 2022, 18:16
0
0
Сподобалось?
0

У нього дуже символічне прізвище – Українець. Воїн загинув у перший день війни, захищаючи Антонівський міст. Повернувся додому, у Хмільник на Вінниччині, на щиті через дев’ять місяців, коли Херсон став знову нашим. Лейтенанту Владиславу Українцю було лише 22 роки. Він так і не побачив сина, який народився після його смерті. Та батько встиг вибрати йому ім’я – Андрій.

Познайомилися по телефону

Неможливо передати біль тата й мами та молодої дружини Катерини, коли вони майже через 270 днів чекання змогли нарешті обійняти хоч домовину з рештками тіла Влада. Сотні жителів Хмільника прийшли провести Героя в останню путь і ніхто не стримував сліз. Адже молодого чоловіка усі добре пам’ятають. Дуже хороший, спортсмен. Його постійно бачили на турніках, коли виробляв на них різні трюки. У школі грав у футбол, а у Львівській академії сухопутних військ зайнявся боксом. Навіть отримав звання кандидата у майстри спорту з боксу. За розподілом потрапив служити до окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка, командував взводом. Молодий лейтенант встиг понюхати пороху на Донбасі. Війна увірвалася в його життя не тільки потом і брудом, а й коханням.

– Ми познайомилися дуже романтично, – розповіла журналістам Владова дружина Катерина. – Владислав служив з моїм батьком. Коли я телефонувала татові по відеозв’язку, він мене побачив, а за кілька тижнів написав у соціальній мережі. Пізніше зізнався, що одразу закохався, та не наважувався познайомитися. А далі були довгі телефонні розмови про все на світі. Траплялось, що ми могли проговорити усю ніч… Уже після першої зустрічі Владислав освідчився, а через пів року знайомства, у серпні 2021-го, ми офіційно одружилися.

Вагітною опинилася в окупації

Востаннє Влад був вдома у січні. Катя до найменших дрібниць пам’ятає ті дні, проведені разом. Молода жінка вже знала, що вагітна. Тож будували багато планів на майбутнє, вибирали ім’я такому бажаному первістку. Влад дуже хотів, щоб сина назвали Андрієм.

– Він казав: «Хочу приходити додому, щоб мене чекала кохана дружина та дітки», – зі сльозами згадує Катя. – Я ніколи не забуду 24 лютого. Пам’ятаю все до дрібниць, ніби це було вчора. Востаннє я говорила з чоловіком зранку того дня. А десь біля 15-ї він написав повідомлення: «Я є, працюємо». І після цього більше нічого...

Бригада, де служив Влад, захищала Херсон. Тоді дуже багато було хаосу, плутанини. У його загибель рідні не хотіли вірити, тож шукали його по лікарнях, моргах. На жаль, дива не трапилось. 2 березня підтвердили найстрашніше – лейтенант Владислав Українець загинув. Командир взводу прикривав на Антонівському мосту вихід батальйону з оточення. Лише після того офіцер почав відходити сам. Але не встиг…

Того ж дня вийшов указ президента про присвоєння Владиславу Українцю звання Героя України. Останній допис у соцмережі його дружини Катерини датується 6 березня: «Мій коханий чоловік, рідний мій, спочивай з миром, мій Герой. Наш Герой. Герой України, посмертно.

Ти завжди був моєю опорою і підтримкою, ти був найкращим і назавжди таким для мене залишишся. Вибач, якщо робила або казала щось не так. Я буду любити тебе завжди. З великою повагою, гордістю і коханням назавжди ТВОЯ кохана дружина». У ті дні молода жінка, яка носила дитя під серцем, опинилася в окупації. Вона зуміла виїхати звідти і народити сина у вільній Україні. Вперше він зустрівся зі своїм татком на порозі отчого дому у Хмільнику біля цинкової труни. Малюк бачитиме тата лише на фотографіях, а коли підросте, мама розповість йому про нього. Щоб Андрійко міг пишатися славним прізвищем – Українець.   

Наталка СЛЮСАР

Катерина та Влад УКРАЇНЦІ
Прощання з Владиславом УКРАЇНЦЕМ

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися