На місці падіння метеорита на Вінниччині зцілюються люди
Вінничина

На місці падіння метеорита на Вінниччині зцілюються люди

22 січня 2023, 18:22
0
1
Сподобалось?
1

400 мільйонів років тому на Землю впав просто гігантський метеорит вагою (тільки вдумайтесь!) 40 мільйонів тонн. В результаті утворився кратер діаметром 7 кілометрів і глибиною 800 метрів. Аналогів йому немає. Науковці виявили тут нікель, кобальт, ірідій, навіть діаманти та агат. До речі, найбільший у світі. Знаходиться це диво біля райцентру Іллінці Вінницької області.

Люди у навколишніх селах Лугове та Іваньки давно помітили цілющі властивості всього, що видобувається і росте у цій місцині. Камені та глину з кратера мешканці використовують при будівництві хат. Такі помешкання набагато тепліші, ніж зведені зі звичайних будівельних матеріалів і до того ж не пропускають вологу, кажуть місцеві. Буро-коричневими каменями тут навіть викладена мостова дорога до села. Раніше з уламків виготовлялися жорна. А ще розповідають, що багато хто бере уламки метеорита і робить із них обереги. Треба сказати, що каміння це недешеве. Один екземпляр вагою 3 кілограми, що у Вінницькому планетарії, кілька років тому оцінили у 200 тисяч доларів.

Серед місцевих селян – багато довгожителів. Вони вірять у надзвичайно цілющі властивості трав, зібраних на території Іллінецького метеоритного кратера. Адже вони вбирають у себе космічну енергію зоряних каменів. Тому чаї, зварені з них, надзвичайно корисні при багатьох захворюваннях.

Жителі Лугової все життя відчувають магію тих місць. А одна із 90-річних бабусь розповіла журналістам про цілюще болото біля кратера:

 – Ми його виявили, коли свиню вивезли туди здихати. То вона покаталась в ньому – і ожила. Прийшла сама в село. Ми тими грязями і дотепер лікуємось. А ще в Луговій та Іваньці є зоряні криниці. Вночі там часто щось світиться, стріляє, звучать якісь магічні звуки. Вода у цих криницях також дуже цілюща.

Неодноразово на Вінниччину приїжджали вчені досліджувати властивості уламків метеорита та вивчати кратер. Вони знайшли тут найбільший у світі агат. Зараз він зберігається у Берлінському музеї. У 1974 році у кратері вперше були знайдені алмази. Одразу після цього місце засекретили. Це лише другий кратер на Землі, де були виявлені ці дорогоцінні камені. У 1988 році Іллінецький кратер увіковічили на поштовій марці. Прикро, що він так і не став місцем масового паломництва туристів.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися