Валентина Михайлівна з сином Андрієм
Вінничина

Чи отримає батько гроші за загиблого сина, якого покинув ще маленьким?

4 березня 2023, 16:02
0
0
Сподобалось?
0

Валентина Михайлівна із Жмеринки Вінницької області не може стримати сліз, розповідаючи про загибель свого єдиного 25-річного сина. А батько, який покинув дитя ще маленьким, за всі роки навіть не згадав про нього, тепер може отримати сім мільйонів гривень компенсації від держави за його загибель. Згорьована мати просить максимального розголосу у цій справі, щоб привернути увагу суспільства до несправедливих законів.

Андрій був єдиним сином. Валентина працювала на двох роботах, старалася, аби дитина не відчувала себе обділеною. Хлопчик ріс добрим та щирим. Понад усе цінував справедливість. Відслужив в армії. Дуже гордився, що потрапив у прикордонні війська. Коли рашисти напали на нашу землю, в числі перших пішов у добровольці. Був на передовій, але нічого не розповідав матері про жахливі будні. А ще тішив її тим, що 6 грудня 2022 року обіцяли відпустку.

– Казав: «Мамо, дуже хочу обійняти тебе, уже недовго залишилося чекати на нашу зустріч», – ридає жінка, згадуючи цей момент. А 2 грудня їй подзвонили і повідомили, що син загинув.

Страшний, чорний день похорону найріднішої кровинки. Жінка ще й досі не може відійти від шоку. А коли почала оформляти документи на компенсацію, отримала ще один удар. У військкоматі запитали про чоловіка, і жінка пояснила, що давно з ним розлучена, він не брав участі у вихованні дитини, аліментів не платив… Але у відповідь почула, що він біологічний батько, тому одноразова допомога ділиться також на нього.

– Це ж несправедливо! – каже журналістам нещасна мати. – Він обманював державу, коли не платив аліменти. Його тоді розшукували через виконавчу службу. Але грошей він все одно не давав. Тепер йому заплатить держава. За що? За те, що обманював її, ховався з аліментами? За те, що залишив дитину?

Жінка каже, якщо такий закон, то його треба змінювати. Вона телефонувала в обласну військову адміністрацію. Там відповіли, що це не в їхній компетенції. Дзвонила на «гарячу лінію» уряду, але там теж не сказали нічого конкретного. Пані Валентина просить винести питання на загал. Можливо, тоді на це звернуть увагу депутати, урядовці.

– Я розумію, що є закон і його треба дотримуватися, мені це можна не пояснювати, – каже жінка. – Але ж закон, як і будь-який інший документ, пишуть і приймають люди. Якщо несправедливість очевидна, чому її не змінити?

Адвокат Віталій Шиманський коментує ситуацію:

– За загибель військового під час бойових дій держава виплачує одноразову матеріальну допомогу у розмірі 15 мільйонів гривень. Це зазначено у постанові Кабміну №168 від 28 лютого 2022 року. Там же пише: «Якщо чоловік є біологічним батьком дитини, значить, має право на допомогу разом з мамою загиблого сина. Допомога розподіляється рівними частинами». З моральної точки зору це може сприйматися як певна несправедливість, як у випадку з пані Валентиною. Однак ми керуємося не емоціями, а нормами закону. У документі також передбачено, що той чи інший претендент на одноразову допомогу має право відмовитися від її отримання.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися