Освячення храму
Вінничина

Храм розписують воїни Національної гвардії

26 березня 2023, 18:27
0
0
Сподобалось?
0

У Вінниці на території однієї з військових частин освятили новозбудовану церкву святого великомученика Юрія Переможця Православної церкви України. Першу Божественну Літургію очолив митрополит Вінницький і Барський Симеон. А оздоблювати святиню взялися самі захисники.

Спочатку планувалося звести капличку, але згодом вирішили, що має бути церква, в яку на службу Божу зможуть прийти бійці Національної гвардії.

– Храм потрібен для воїнів, адже вони виконують завдання у зоні бойових дій. Бійці під час ротації завжди матимуть можливість відвідати церкву, помолитися за своє здоров’я, за своїх побратимів, за Перемогу і отримати духовну підтримку, – розповідає командир військової частини Володимир Джула. – Будівництво завершили у лютому 2022-го, якраз перед повномасштабним вторгненням росії. Попри війну, у церкві тривали внутрішні роботи: штукатурили, стелили підлогу. Стіни храму пофарбували у жовтий та блакитний кольори. Вже освятили вівтар.

Розпочалося внутрішнє оздоблення храму у візантійському стилі. Але найцікавіше, що його взялися розписувати не професійні художники, а нацгвардійці – четверо воїнів, серед них одна дівчина. Перш ніж приступити до роботи, нацгвардійці ретельно готувалися, збирали інформацію та вивчали техніку писання ікон. Від майстрів отримали декілька важливих порад. Робили ескізи та шукали матеріали. Після благословення від священника приступили до розпису.

– Ми працюємо над цим проєктом вже кілька тижнів. Попереду ще багато роботи. Необхідно зобразити 35 святих образів, – розповідає командир взводу Сергій Татчин, який єдиний у команді має художню освіту. – Для нас всіх – велика честь і відповідальність працювати над розписами в такий непростий час. Народна мудрість говорить: «Коли будуються храми, значить народ живий». Важливо, коли пишеш на стіні образ святого, потрібно звертатися до нього.

Нині гвардійці працюють над «Тайною вечерею» на стіні за вівтарем. Далі наноситимуть візерунки під куполом на висоті майже п’ять метрів.

За словами бійців – це дуже кропітка робота, адже потрібно ретельно стежити, аби все співпало та відповідало православним канонам. Щоб не порушувати пропорції – використали проєктор та олівцем нанесли зображення. Завершити розпис всієї церкви планують до Перемоги, яка, на думку наших захисників, вже близько.

Олесь ТИХОНЕВИЧ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися