У цьому прекрасному маєтку у Вороновиці діє музей авіації
Вінничина

Перший літальний апарат в Україні тягнули кіньми

30 квітня 2023, 12:20
0
0
Сподобалось?
0

Винахідник Олександр Можайський мало відомий в нашій країні. А він заслуговує на шану, бо саме в Україні сконструював та випробовував прототип сучасних літаків. І хоча офіційно засновниками авіації вважаються американські брати Райт, Можайський сконструював перший літальний апарат раніше за них на двадцять років і зробив це у селищі Вороновиця на Вінниччині!

Селяни боялися чаклуна

Олександр Можайський був спадковим моряком. У 28 років вирушив у навколосвітню подорож. Буваючи на морях-океанах, годинами спостерігав за чайками. Його захоплював їхній політ, і чоловік мріяв піднятися в небо. Коли вийшов у відставку, переїхав жити в маєток свого загиблого брата на Вінниччину. Тут взявся реалізовувати давню мрію. Креслив, проєктував. Зробив такого гігантського повітряного змія, на якому можна було літати на буксирі за возом, запряженим трійкою коней. Селяни вважали Можайського чарівником. З осторогою до нього ставилися, але оскільки за участь у дослідах платив добрі гроші, то не хотіли втрачати можливість підзаробити. Випробовував Можайський свій літальний апарат на власній дачі біля річки Південний Буг. Перша конструкція літака тоді не мала хвоста, двигуна. Через це вітер в будь-який момент міг знести диво-засіб на воду чи на берег. Коли планер падав у водойму, його витягували знову ж возом. Конструкція обсихала і далі продовжувала літати.

Можайський ходив всюди з блокнотом, все записував. Винахідник дуже хотів пролетіти над землею не кілька секунд, а зробити коло над селом. Зробивши креслення майбутнього літака та розписавши всі витрати, з великими надіями їде в Америку. Але через нестандартні габарити двигунів йому відмовляють у виготовленні. Лише конструктори Великої Британії взялися за проєкт, бо Можайський щедро платив. Як результат – два готові двигуни, по 10 і 20 кінських сил кожен, встановили на перший у світі літак. Його запустили 20 липня 1884 року. Він повільно набирав швидкість. Не міг відірватися від землі, торкався її то правим, то лівим колесом, черкав крилом. На цьому спроба першого польоту завершилася, і Можайський зрозумів, що двигуни не досить потужні і не можуть підняти літак в небо. Він взявся розробляти більш потужні, але політати так і не встиг, бо помер від запалення легень.

На екскурсію приїжджали пілоти з Англії

Про винахідника Можайського нагадує його розкішний триповерховий маєток на 43 кімнати. Тут нині діють бібліотека, школа естетичного виховання та Вороновицький музей історії авіації та космонавтики України. Місце унікальне, але, на жаль, мало відоме для туристів. Хоча, як зазначає директор закладу Віктор Демяненко, кого цікавить авіація – знаходить їх.

– У рік маємо майже три тисячі відві­дувачів, – розповідає Віктор Тарасович. – Не лишень школярі, студенти, а й дорослі, які відкривають цікаві куточки України, заїжджають до нас. А одного разу були навіть пілоти з Англії. Їх привезли з якогось туристичного агентства.

У фондах музею майже дві тисячі різних експонатів. Дітвору захоплює експозиція зоряного неба, макет у натуральну величину зорехода, а дорослим цікаво подивитися різні види справжніх скафандрів. 

– Є у нас і продукти харчування космонавтів, – додає директор. – Ми довго не могли їх отримати, бо це затяжна паперова тяганина. А допоміг космонавт з Донеччини Георгій Береговий. Після його дзвінка один із заводів погодився виготовити такі цінні експонати.

Ще однією гордістю музею є авторська книга з автографом Леоніда Каденюка – першого і єдиного космонавта незалежної України. З ним Віктор Демяненко познайомився під час конференції. Наша історія авіації та космонавтики теж багата цікавими постатями, але шкода, що на державному рівні вона не пропагується. І мало хто знає, що серед космонавтів радянського союзу є 28 українців. Під час екскурсії в цьому музеї можна дізнатися багато цікавого. Тож, якщо випаде нагода, неодмінно завітайте у Вороновицький музей. Тим більше, ціна за вхід символічна: квиток для дорослого вартує лишень 30 гривень, а для дітей – двадцять. А вражень там отримаєте на мільйон!

Руслана СУЛІК

Такий літак сконструював МОЖАЙСЬКИЙ

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися