Як у Луцьку проти ночі зустрічали бійців «Світязя»
Волинь

Як у Луцьку проти ночі зустрічали бійців «Світязя»

6 лютого 2015, 05:17
0
1
Сподобалось?
1

У четвер до Луцька повернулися бійці роти міліції спеціального призначення «Світязь», які без втрат і з боєм вирвалися з оточення у Вуглегірську. Не зважаючи на пізню годину, а було уже близько 23:00, біля Управління МВС України у Волинській області було надзвичайно людно. Героїв прийшли зустріти їхні рідні, волонтери, друзі і знайомі. Також не оминули цю подію голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик та Луцький міський голова Микола Романюк.

Бійців зустрічали з короваєм, плакатами, надувними синіми і жовтими кульками і з шампанським. Також лунали вигуки «Герої» та «Слава Україні». Бійці і зустрічаючі разом виконали Гімн України.

Також біля будівлі УМВС у Волинській області стояла швидка з міліцейського госпіталю. Вона чекала на двох поранених у ноги бійців. Один з них – Олександр Пінчук. Поранення у ліву нижню кінцівку він отримав під час бою внаслідок розриву гранати РГД-5. Олександр Пінчук встиг її відштовхнути від себе ногою, проте отримав осколкові поранення стопи, стегна та сідниць. У Харкові йому видалили більшість фрагментів ураження, проте один осколок ще залишився.

Обох поранених прямо після урочистостей керівник медичної служби волинської міліції супроводив у Луцький військовий госпіталь, де є більше можливостей для обстеження та ефективного лікування.

Тим часом командир роти «Світязь» майор міліції Олександр Фацевич розповів про умови служби у Вуглегірську. У містечку, яке у довоєнний період налічувалося 8 тисяч жителів, за його словами, настрої у місцевих були різні. Хтось співпрацював з силовиками, хтось відверто підтримував «ДНР». Міліціонери намагалися шукати контакт з населенням. Виконували тут гуманітарні місії. Забезпечували інкасацію, адже тут держава якраз відновила виплату пенсій та «соціалки». Доводилося разом з місцевими розгрібати і завали після обстрілів, витягати тіла, у тому числі дитячі.

Та, на жаль, за словами Олександра Фацевича, після триденного інтенсивного бою місто практично перестало існувати, адже там не лишилося жодного вцілілого будинку. Коли ситуація різко загострилася частина мешканців подалися до Дебальцевого та Авдіївки, на територію підконтрольну Україні, симпатики ж «ДНР» потягнулися до Єнакієвого та Горлівки. Нині у Вуглегірську лишилося не більше тисячі мешканців. Це бабусі і ті, хто не має змоги виїхати.

Також Олександр Фацевич поділився деякими враженнями щодо ситуації серед українських силовиків. Зокрема, він порадів за своїх підлеглих, адже усі, хто був у Вуглегірську, геройськи утримував позиції та з боєм пробивався до своїх, отримали достойні заохочення від МВС. Водночас командира «Світязя» неприємно вразило ставлення до бійців протитанкової батареї ЗСУ, які пліч-о-пліч з волинянами тримали позиції у Вуглегірську.

- Їх поселили у якомусь брудному корівнику. Люди геройські билися і вийшли з оточення. А до них одразу почалися претензії, чому техніку втрати і так далі. Ніхто їх не заохотив. Так не можна. Бо наступного разу ці самі солдати подумають, чи потрібно їм так битися. Якщо буде такий підхід до справи, то ми переможемо не скоро, – обурився за побратимів з ВСУ Фацевич.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися