Волинські енергетики готують гнізда для лелек, які скоро повернуться з теплих країв
Волинь

Волинські енергетики готують гнізда для лелек, які скоро повернуться з теплих країв

28 лютого 2015, 14:03
0
1
Сподобалось?
1

Практику встановлення безпечних платформ для лелечих гнізд на електроопорах працівники «Волиньобленерго» започаткували ще у 2004 році. Пілотний проект спершу реалізували у Шацькому районі. Та крилаті друзі без проблем заселили нові гнізда й успішно продовжили свій рід. Тому з тих пір енергетики продовжують природоохоронну роботу в усіх районах Волинської області.

Як зазначають у «Волиньобленерго», почалося все з того, що у 2004 році до енергетиків звернулися волинські екологи і запропонували перейняти досвід Польщі. До слова, у наших географічних сусідів майже всі лелечі гнізда, що розміщені на електроопорах (а це більше трьох тисяч) влаштовані на спеціальних платформах. І вони – на спеціальному обліку.

Волинська делегація поїхала до Польщі, де поводились семінари  за участю природоохоронців, представників місцевого самоврядування та енергетиків двох сусідніх країн. Тоді й стало зрозуміло, що в Україні існує реальна проблема гніздування білого лелеки на опорах ліній електропередач.

Сусідство птахів з електрообладнанням часто призводить до загибелі лелек та їхнього потомства, а також завдає чималих збитків енергопостачальним компаніям через пошкодження повітряних ліній. Траплялись навіть випадки загоряння гнізд, що розташовані на опорах, через коротке замикання в електрообладнанні.

Позитивних результатів у сфері охорони лелек вдалось досягнути завдяки співпраці польських природничих товариств «Боцян» та «Pro natura» із Західноукраїнським орнітологічним товариством.

Звісно, що встановлення платформи виходить трохи дорожче за виїзд однієї бригади, адже передбачає застосування мінімум однієї авто­вишки і бригадного автомобіля. Але потрібно дивитися в майбутнє – поставивши платформу, енергетики ліквідовують потенційну небезпеку, яку несе гніздо на електроопорі. І досвід підказує, що лелека з кожним роком нарощує гніздо, й років через 8-10 до цього гнізда доводиться повертатися, скидати значну його частину, тому що воно виростає більше, ніж метр у висоту і має значну вагу (кілька сотень кілограмів), що становить небезпеку для опори і для птахів при сильному вітрі.

Проте варто знати, що крім платформ, встановлювати які можуть лише енергетики, є чимало інших простих і дешевших способів охорони гнізд. Актуальним залишається встановлення колеса від воза чи будь-якої іншої штучної платформи на деревах чи дахах будинків. При цьому слід пам’ятати, що вага лелечого гнізда може сягати сотень кілограмів, тому штучна платформа під ним має бути достатньо міцною.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися